Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС! Илиян Рангелов иска нов рестарт на делото

Преди Нова Година соченият за убиец получи 15 години затвор

Пловдив 30.01.2021 20:00 8004 1
Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС! Илиян Рангелов иска нов рестарт на делото

Убийството на Милена Динова влиза в Върховен касационен съд, научи TrafficNews. Соченият за убиец на Милена  - годеникът й Илиян Рангелов все още няма окончателна присъда. Три години казусът се върти на различни инстанции и претърпя пълен обрат. 

Апелативен съд- Пловдив още през ноември потвърди решението на Окръжния и килърът ще лежи 15 години зад решетките. Решението на втора инстанция идва само няколко седмици след заседание, в което защитата на Рангелов е пледирала за невинност. Медията ни научи още, че адвокат Марияна Тодорова е поискала в съдебно заседание казусът да бъде върнат на първа инстанция, на фаза разпоредително заседание.

Като причина защитата е посочила, че са допуснати съществени процесуални нарушения.  На 28 ноември 2019 година Тодорова не е успяла да се яви в залата, а Окръжен съд не е отложил делото, а е даден ход.Още на разпоредителното заседание на първа инстанция на Рангелов е бил назначен резервен защитник и това е причината процесът да продължи. Според адвокат Тодорова, правата й на защита са били нарушени. Освен това за пореден път е било вметнато, че Рангелов е бил положен на терор от разследващите, бил е неадекватен при разпитите и със сила са изтръгнати самопризнанията му.

Апелативен съд обаче не е уважил щенията на Рангелов и адвоката му за нов процес и е потвърдил присъдата.

Магистратите са разглеждали нашироко твърденията на защитата на Илиян Рангелов, че самопризнанията му са взети под натиск. Той бил ги направил преди момент, в който твърди, че бил бит. Полицайка, която му диктувала текст, оформен като обясненията му, пък не го била малтретирала, а само го убеждавала, че ако признае за убийството, "в съда ще вземе 6-7 години". Отхвърлено е и твърдението, че е бил неадекватен, тъй като медици му дали "Диазепам" за успокоително и затова направил самопризнания.

Наказанието на сочения за убиец на Милена вече е отнесено до ВКС. И Рангелов и близките на Динова за подали жалби до висшата инстанция.

В молбата си адвокат Марияна Тодорова отново е посочила, че има процесуални нарушения още на първата фаза в процеса. Тя е посочила още, че иска делото за трети път да стартира отначало.

От своя страна пък семейство Диневи са депозирали жалба, в която са направили искане за по-тежка присъда. Фамилията смятат, че налице е умишлено убийство по особено жесток начин, а не както е приел Окръжен съд, че се касае за по-лека квалификация, а именно предумишлено убийство.

Все още процесът срещу Илиян Рангелов не е насрочен за разглеждане пред ВКС. Медията ни научи, че материалите по делото са постъпили преди дни.

Предстои да разберем какво ще реши последната инстанция. Ще бъде ли уневинен Рангелов или ще получи по-тежко наказание? Съдбата му е в ръцете на ВКС.

Илиян Рангелов преди присъдата си: Страдам незаслужено, не съм убил годеницата си

 Какво се случи през тези четири години?

Както TrafficNews разказа, убийството стана през декември 2016 година. Младата двойка имала много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Разпитват следователката, “принудила“ Рангелов да признае за убийството

Той бе арестуван и спрямо него повдигнато обвинение. Още в първите часове от ареста ми, Рангелов направи опит да се самоубие, като разряза ръката си с пластмасова запалка. След като бе стабилизиран, той се изправи пред магистратите, където получи постоянна мярка „задържане под стража”.

Година по-късно делото бе стартирано. В залите на Окръжен съд бяха изслушани всички свидетели и вещи лица. Всички улики водеха към Илиян Рангелов, който до последно отричаше да е автор на жестокото убийство. Неистова болка изпитаха близките и роднините на Милена, когато пред погледите им бе излъчен следственият експеримент. На мултимедията бе представена цялата фактическа обстановка около случая, а кадрите бяха изключително мрачни и жестоки. Илиян показваше няколко пъти как поваля жертвата и забива ножа в гърдите й.

Кадри показаха как Илиян Рангелов е убил Милена

Но дори в последната си дума пред Окръжен съд, Илиян категорично отказа да признае вина. Магистратите го осъдиха на 14 години затвор, тъй като според тях не е извършено престъпление по член 116 / убийство по особено жесток начин/ , а по член 115. Родителите на момичето бяха буквално съкрушени, като чуха решението на съда. 

Както семейство Динови, така и Рангелов обжалваха пред Апелативен съд присъдата. Въпреки борбата, въззивната инстанция също не постанови най-тежкото наказание спрямо Илиян. Те увеличиха  с две години престоя му затвора.

В началото на юли обаче, делото претърпя обрат. Заради нарушения в един от протоколите още на първа инстанция, Върховният касационен съд върна делото на фаза „разпоредително заседание”.

За втори път: Рестартират делото срещу убиеца на Милена от Куртово Конаре

В средата на септември, залата в Окръжен съд отново бе препълнена от близките на Милена. Преди всяко заседание те бяха пред съда с трансперант в ръка „Справедливост за Милена”. Пред магистратите Рангелов отново с високо вдигната глава каза „Невинен съм”.

Той не призна вина и делото тръгна по общия ред. През цялото време Илиян не призна вина и категорично заяви, че не е виновен и не той е убиецът. Разпитани бяха отново всички свидетели, вещи лица, както и близките на Милена.

В края на юни магистратите от Окръжен съд казаха тежката си дума. Те признаха Рангелов за виновен и му определиха наказание от 15 години затвор.

Изпрати новина