Доживотен затвор поиска прокуратурата спрямо Илиян Рангелов, сочен за убийството на Милена в Куртово Конаре. Сред приемането на всички доказателства и поради факта, че няма нови искания от страните, магистратите дадоха ход на съдебната прения. Отново Илиян Рангелов отказа да дава обяснения. Прокуратурата бе категорична, че са налице достатъчно доказателства, който да сочат, че Рангелов е виновен.

Според държавното обвинение убийството се квалифицира като особено жестоко, имайки предвид всичките действия на Илиян в нощта на зверството. Пред магистратите отново бяха представени действията на Рангелов, детайлно бяха посочени и механизмите на убийството, както и взаимоотношенията му с Милена.

"Липсват очевидци и видеозаписи от камери. Въпреки това обаче са налице множество доказателства, подкрепени от устни и писмени такива, както и от обясненията на свидетелите и признанията на Рангелов. Прави впечатление нещо уж просто на пръв поглед. Илиян се е обадил на бащата на Милена и му е казал, че тя е убита, наръгана с нож. Сой ако не убиецът как знае как е причинена смъртта? Твърдението за Диазепама - Рангелов е давал обяснения 10 часа след инжекцията. Механизмът на убийството - едно пробождане в сърцето. Рангелов е действал с цел, умишлено, с ярост и отмъстителност. Хладнокръвно", заяви прокурорът по делото.

 За доживотен затвор предира и адвокат Тошкова, защитник на семейство Динови.

"На следствения експеримент той точно показва какво и как е направил. Как човек описва нож и дрехи, ако не са истина. Описан удара с нож - точен и ясен. Как ще знае ако сам не го е направил. Кой ще знае, че тя отива в полунощ на работа? Никой не знае, че е наръгана... дори лекарите на място. Как тогава той знае? Всички свидетели го казват - ревност и скандали. Това е в основата", каза адвокат Зоя Тошкова.

 Тя отново посочи, че в действието на Рангелов е имало изключителна доза ярост, отмъщение и жестокост. Тя насочи вниманието на магистратите и за моментите след убийството - как Илиян е избърсал и скрил ножа, как си е легнал и как е оставил Милена на пътя.

Според защитата на Рангелов обаче, няма ясни, точни и подкрепени доказателства за авторството на деянието. Адвокат Тодорова смята, че казаното днес от прокуратурата е емоционално изказване, без да е подкрепено от доказателства.

"Следственият експеримент - ударът с нож, показан на кадрите, не съответства на нараняването. Липсва и показания, че Рангелов е завъртял ножа. Има и много противоречия, които се оказват важен момент в делото. Визираме моментите от експеримента. Според нас не следва да се акредитира експериментът, както и показанията на Рангелов в досъдебното производство. Това са единствените доказателства на прокуратурата, за да повдигне обвинение. Да се спрем на твърдяното от прокуратурата за знанието на причината за смъртта. Рангелов е бил там, когато е пристигнал лекарският екип, които са разрязали дрехите на Милена, той е видял тялото и раната. Така е разбрал причината и я е казал на близките на момичето. Не бива да се кредитират обясненията му в досъдебното производство - той е бил задържан по ЗМВР. Беседите не могат да се приемат като доказателства, когато са проведени тогава. Не са му били разяснени правата и не е имал адвокат. Няколко дни по-късно пред психолог, той отрича да е убил Милена", заяви адвокат Тодорова.

 Тя посочи, че по ножа действително са намерени ДНК от двамата, но не е ясно от къде са, от кога са и дали е от убийството. Адвокатът оспори и днешната експертиза, като я определи за некомпетентна. Тодорова посочи, че тя е на база показания, но не и на всички присъствали в нощта на убийството.

"Няма данни и факти за грубо отношение от страна на Илиян към Милена. Няма доказателства и за жестока ревност, както и за физически разпри. Твърденията, че Милена е искала да напусне Илиян е само в пледоарията на прокуратурата. Няма доказателства. Квалификацията - не е налице изключителна сила, за да се счете, че се касае за жестокост. Нито един аргумент на прокуратурата не кореспондира с доказателствата", каза още Тодорова

Защитата на Илиян Рангелов поиска от Окръжен съд оправдателна присъда за младия мъж.

"Оправдайте един невинен мъж. Страдам незаслужено до днес. Не съм убил годеницата си", пък бяха последните думи на Илиян Рангелов.

Бил ли е дрогиран Илиян Рангелов при самопризнанията за убийството на Милена в Куртово?Може да се стигне до присъда, ако няма нови искания