Фикрет Исмаил, който има български и турски паспорт, и Адриян Иванов са разработили схемата с набиране на роми, които да си продават бъбреците за трансплантации в Турция.  Това стана ясно по време на заседанието на Специализирания съд, който гледаше мярката за неотклонение срещу двамата тартори и тяхната съучастничка Фания Брегова, която има влязла в сила присъда през 2012 г. за кражби. 
Четвъртият участник в групата Борислав в момента се издирва. Ако бъдат признати за виновни обвинените съучастници могат да влязат в затвора от 5 до 15 години. 
 
Както TrafficNews вече съобщи всички членове на престъпната група имат криминални досиета. Каналът е действал от февруари, а при разбиването му са използвани специализирани разузнавателни средства. При акцията на антимафиотите на 10 септември заедно с Исмаил, Иванов и Брегова са били задържани донорът Николина Тихомирова, която е ромка, и нуждаещата се от бъбрек Татяна Симова с нейния съпруг  Йордан Симов. 
 
Последните трима са привлечени като свидетели по делото. Пред съдия те разказали, че след преговори и уговорки са тръгнали за Турция, където да се извърши планираната трансплантация. 
 
Уговарянето на Николина Тихомирова за донор е станало от Фания Брегова, която изпълнявала тази задача в престъпната група. Самата тя също си продала бъбрека преди време, стана ясно в заседателната зала.
 
Защитниците на обвиняемите  настояха Адриян и Фикрет да бъдат пуснати от ареста, защото работят и имат непълнолетни и малолетни деца. Освен това бащата на Иванов е болен и той се грижел за него. 
 
Магистратите обаче прецениха , че предвид с какво са се занимавали тримата, то те имат достатъчно средства и контакти, включително в чужбина, за да се укрият. Ако бъдат освободени обвиняемите могат да попречат на разследването като окажат натиск над свидетелите или опитат да покрият доказатлества.
  
Според съда за тримата съучастници това би било много лесно, тъй като голяма част от получилите бъбреци хора изпитват огромна благодарност към задържаните и са го казали дори на разпитите, тъй като така са оцелели и са избегнали дългото чакане у нас.
 
В крайна сметка съдът остави и тримата за постоянно в ареста. 

 

Четирима криминално проявени водели роми да си продават бъбреците в ТурцияДонорите имали фалшиви паспорти, организаторите прибирали от 50 до 100 хиляди евро за всяка трансплантация