След като два пъти удължава разследването за смъртта на 18-годишния Стефан Георгиев, Врачанската районна прокуратура го прекрати неочаквано в началото на февруари.

Досъдебното производство, заведено срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, бе закрито поради липса на доказателства за извършено престъпление.

“Малко е да се каже, че сме разочаровани”, каза пред „24 часа“ бащата на загиналото момче Красимир Георгиев.
“Разочаровани сме повече от факта, че разследващите не успяха да намерят достатъчно доказателства, че Стефан не е посегнал сам на живота си“, твърди той.

Стефан е млад футболист, наскоро завършил спортното училище във Враца. Тялото му е открито рано сутринта на 7 септември 2013 г. в задната част на блок “Орбита-3” в кв. “Дъбника”.

В първия вход на 1-ия етаж момчето живеело с майка си Валя, втория й съпруг Николай и по-малката си сестра. Първоначалната полицейска версия е, че през нощта Стефан е влязъл през третия поред вход на блока и оттам се е качил на покрива. После минал по него няколко секции, докато стигне над своя вход, и скочил от там.

Не само близките на мъртвото момче, а и много юристи по-късно ще забележат непростими пропуски при първоначалния оглед и първите стъпки на полицейското разследване, изключило напълно възможността Стефан да е бил убит.
Първоначалната медицинска експертиза също не дава еднозначен отговор.

И приятелите, и роднините на Стефан в един глас твърдят, че той не е имал никаква причина да посяга на живота си, нито е изпадал в депресивно състояние, което може да го подтикне към подобна крачка. Само час преди да намери смъртта си, момчето се е веселило с приятели в местна дискотека. Тръгва си в добро настроение и се уговаря с приятелите си кога да се видят по-късно на същия ден. Липсата на мотив Стефан да посегне на живота си личи и в изложените на 14 страници мотиви на прокурора Стаменов от решението му за прекратяване на разследването. Разпитани са и 35 свидетели, но сред тях няма нито един, който да смята, че момчето е било пред самоубийство.

От изредените подробно 8 експертизи също не може да се изведе някаква версия дали Стефан сам е посегнал на живота си, или е имало насилие над него, довело до смъртта му.

Желязната врата, през която младият футболист е трябвало да мине, за да излезе на покрива на блока, е била намерена при първия оглед затворена и завързана отвътре с тел, както свидетелстват близките, придружили дознателите. Кой е направил това, не е изяснено и до днес.

В третия вход живее приятел на Стефан, който бил заедно с него в дискотеката, но си тръгнал много по-късно от него. Христо Тониев твърди, че не е виждал повече приятеля си, след като той си тръгнал с такси, и Стефан не се е отбивал при него във фаталната нощ.

“До тялото на Стефчо бе намерена лявата му обувка без развързани връзки, разказва майката Валя Байчева. – На покрива полицаите казаха, че са открили следи, но само от тази обувка, сякаш Стефан е стигнал до ръба на покрива на един крак.
Това би било възможно, ако някой, който е нападнал и убил сина ми, после инсценирал подобна следа и захвърлил отново обувката до тялото. Полицията не взе отпечатъци от стълбите, водещи към покрива, а това можеше да отговори на много въпроси. Не бе доведено и следово куче, което да провери за следи от евентуален нападател”, настоява покрусената жена.
Най-големи съмнения и спорове обаче предизвикаха медицинските заключения. Според първоначалните изводи смъртта на момчето е настъпила между 3 и 4 ч. Според издадения от д-р Румен Найденов смъртен акт Стефан е имал 2 счупени ребра, белодробна контузия, коремна травма с кръвоизлив и разкъсване на черния дроб, далака и десния бъбрек. За външни наранявания, причинени от предполагаемия самоубийствен скок, не става и дума.

В края на октомври 2013 г. бе готова и дълго чаканата окончателна съдебномедицинска експертиза за смъртта на Стефан. Според заключението на патоанатомите смъртта на момчето е настъпила вследствие на комбинирана травма, предизвикала остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност.

Тази извършена от няколко специалисти експертиза не направи категорично заключение дали младежът сам е сложил край на живота си, или е бил убит.

TrafficNews.bg