Върховният касационен съд измени доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството на митничаря Георги Дребчев, като я намали на 20 години лишаване от свобода. Присъдата бе постановена от Окръжен съд – Пловдив и потвърдена от Апелативен съд. Драстично е намалена е и присъдата на съучастника му Иван Карабелов, който бе осъден на 15 години и 6 месеца, но сега ще леже с 8 години по-малко.

Това е второ по ред възивно производство по същото дело, след като първия път състав на Апелативен съд – Пловдив измени доживотната присъда на Атанасов и му наложи 20 години лишаване от свобода, а на Карабелов – 7 години. Решението по делото обаче беше отменено от ВКС и върнато за повторно разглеждане от друг състав.

Вторият състав на Пловдивския апелативен съд потвърди доживотната присъда, с която Божидар Атанасов като извършител, а Карабелов като подбудител и помагач са признати за виновни в предумишлено убийство с користна цел,  на старши митническия инспектор в Митница – Пловдив,  Георги Дребчев. Деянието е извършено на 13 юни 1999 г. в Пловдив пред блок  131 в ЖК „Тракия“. Магистратите тогава не приеха първоначално поддържаната от прокуратурата  теза, че двамата подсъдими са действали в съучастие и с починалия бивш кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който да ги е подбудил в осъществяване на престъплението и коригираха присъдата само в тази част. Наложените с присъдата наказания „доживотен затвор“ за Божо Кравата и 15 години и 6 месеца лишаване от свобода за Карабелов бяха потвърдени.

И двамата подсъдими лично, както и техните общо четирима адвокати, са обжалвали наказанията пред ВКС.

Върховните магистратите приемат, че извършеното от Атанасов престъпление не е изключително тежко, както смятат съдиите от окръжен и апелативен съд. Според тях приемането на поръчна за убийство не е "отегчаващо отговорността обстоятелство".   При приемане на поръчка за убийство, то не може да е друго освен предумишлено, смятат от ВКС. Освен това наличието на един квалифициращ признак не е белег за изключителна тежест на престъплението в сравнение с престъпленията от същия вид, доколкото пострадалият е бил умъртвен с единствен изстрел от огнестрелно оръжие. Отегчаващите отговорността обстоятелства на подсъдимия Атанасов не са нито изключителни, нито многобройни. Наред с това, смятат от ВКС, предишните съдилища не са отчели като смекчаващо отговорността обстоятелство изтеклия времеви период от извършване на деянието до налагането на наказанието за него, който доближава границата на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване. В този смисъл разумният срок за провеждане на производството е надхвърлен, казват върховните съдии.

Относно втория обвиняем Карабелов, ВКС взема предвид, че влошеното му здравословно състояние, не е било взето от съдилищата като смекчаващо отговорността обстоятелство, за което има приложена изобилна медицинска документация.

Решението на ВКС е окончателно. В момента Атанасов  изтърпява доживотна присъда за убийството на Огнян Харизанов . Оги Лудия бе застрелян през август 2007 година. 

  

Убийство по поръчка 

Дребчев, старши инспектор в отдел "Икономически режими" в митницата в Пловдив, бе застрелян с един куршум в гърба на 13 юни 1999 г. Килърът го изненадал пред блок 131 в ЖР "Тракия", когато мъжът се прибирал в дома си. Преди да влезе в дома си, митничарят оставил колата от другата страна на блока. Минал под тунела в междублоковото пространство, където го издебнал килърът. Съседи чули викове "Убиха ме, убиха ме."

Бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, загинал при мистериозна катастрофа на автомагистрала "Тракия" преди три години, е посочен като един от подбудителите на убийството на митничаря Георги Дребчев, се твърди в обвинителния акт на прокурора Георги Пенев. Свидетел твърди, че Маринчешки е имал бизнес спорове с митничаря, което вероятно го мотивирало да предаде пари или плати за неговото ликвидиране.За главата на митничаря били платени  60 000 лева. В Съединение обаче се отнасят доста скептично към тази версия. Според тях той е "удобната жертва", тъй като няма как да се защити.