Млад пловдивчанин изпрати жалба до главния прокурор, в която твърди, че е жертва на системен рекет, а след две нападения с нож, мъжът, който го изнудва и ранява, продължава да е на свобода. 

На 18 февруари Енгинджан Аше Картал е на молитва в малък меджит, близо до "Кълбото" в Аджисан махала. Когато излиза от молитвения дом, пред колата му го чакат Руфатин Руфат и синът му. Руфатин е въоръжен с нож , а синът му - с бухалка. "Нападнаха ме, като настояваха да си платя глобата, а когато им казах, че нямам намерение да им плащам, Руфат ме нападна с ножа, разпра ми якето и ме намушка в ръката", разказа Енгинджан пред TrafficNews. Камера, монтирана на съседна сграда, е запечатала цялото нападение. 

Предисторията на нападението започва в средата на декември 2021 г., когато Картал се прибира от Обединеното кралство. "Работя там, но се прибрах, защото чакам трето дете. Няколко дни след като пристигнах, започнах да получавам обаждания и съобщения от този човек - Руфатин. Засичаше ме в махалата и искаше да му давам пари. Аз не го познавам и не съм го виждал. Познавам се със сина му, с когото сме на една възраст. Но докато бях малък, баща му беше в затвора и не съм го виждал. Нямам никакви финансови отношения с него, нито съм купувал нещо от тях", разказва Картал пред TrafficNews.

Нещата ескалирали, когато една сутрин Енгинджан намерил беемвето си със срязани гуми и цялото надрано. "Подадох жалба в 4-то РПУ, като съобщих кого подозирам. Когато ни разпитваха той твърдеше, че му дължа пари, но отрече да е повреждал колата. Полицаите ни казаха да се разберем и подписахме някакъв протокол. Платих 1000 лева, като ги приведох по easy pay на сина му. Реших, че е по-добре да му ги дам тези пари, защото само ремонта на колата ми излезе над 2 000 лева с новите гуми", разказва пловдивчанинът. 

Нещата обаче не приключили дотук. След няколко дни Руфатин отново започнал да тормози Енгинджан, като му заявил , че го "глобява" с още 1000 лева, защото се е жалвал в прокуратурата. Пуснал и пост във фейсбук, в който заявил, че Енгинджан е измамник. 

"Аз не знам в кои години живея - в 90-те или в 21- ви век?! Някакъв човек ме преследва, рекетира ме, напада ме с нож, ранява ме и въпреки всичко е на свобода. Затова реших да изпратя жалба до главния прокурор, защото това не може да продължава по този начин. Не съм сигурен дали при следващата ни среща ще оцелея!", категоричен е Енгинджан. 

Картал няма криминално досие. "Никога не бях влизал в районно до този случай, не знаех къде е прокуратурата. А сега все едно съм в някакъв екшън!" възмущава се той.  Казва, че иска час по-скоро да се изнесе от България, тъй като тук не се чувства в безопасност. 

Руфатин е бил задържан след второто нападение, но след това е освободен от ареста.