Апелативен съд – Пловдив увеличи присъда на Окръжен съд – Стара Загора спрямо Владимир Василев, обвинен за смъртта на Станимир Иванов – Стамбето. Той ще получи наказание лишаване от свобода, като вместо 13, ще лежи 15 години.

Василев е признат за виновен в това, че на 24 март 2021 г. в офис на собствената му фирма за бързи кредити, е застрелял Стамбето със законно притежаван пистолет. Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата. Съдът е присъдил общо 240 000 лева на близките на пострадалия за обезщетение за нанесените им неимуществени вреди от престъплението. 

Срещу присъдата в Пловдивския апелативен съд са постъпили протест от Окръжна прокуратура – Стара Загора, жалби от частните обвинители и от защитниците на подсъдимия.

Убиецът на Стамбето отново в съда! Иска повторен разпит на брат сиВладимир Василев обжалва 13-годишната си присъда в Апелативен съд - Пловдив

Тезата на защитата на Василев твърди, че той е действал правомерно и невиновно при условията на неизбежна отбрана, за да се защити от нападението на Иванов. Според адвоката му не е могъл да преодолее по друг начин ситуацията, освен чрез използване на огнестрелното оръжие, което е имал в този момент.

Въззивната инстанция, предвид доказателствата по делото, не установява нови факти, различни от възприетите от състава на окръжния съд. По делото е изяснена по категоричен начин фактическата обстановка, в която липсват доказателства, че подсъдимият е осъществил престъплението при условията на неизбежна обрана. 

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Ще получи ли по-лека присъда убиецът на Стамбето? Пловдивският апелативен съд решава съдбата муСтарозагорските магистрати го осъдиха на 13 години затвор, но той обжалва присъдата си