Загиналият при взрива в Мъглиж е 45-годишен мъж от Казанлък. Той работи в завода от един месец, а преди това е бил готвач в Гърция. Това предаде от мястото на инцидента репортер TrafficNews.bg.

По-тежко пострадали са две жени - на 30 и на 51 години. Те са откарани в болницата в Стара Загора, с опасност за живота, като от там ще бъдат транспортирани до „Пирогов” в София.

По-младата жена е с 25% изгаряния, а по-възрастната с 45% изгаряния. По-леко ранени са двама мъже, които също се намират в старозагорската болница.

Кметът на Мъглиж Господин Господинов твърди, че няма къщи в близост до мястото на взрива.
Взривът е станал в един от цеховете, в който се произвеждат амуниции. Според очевидци експлозията е била толкова силена, че е разрушила цеха наполовина, а покривът се намира на около 50 метра от мястото на инцидента.

„Касае се за частно дружество, която няма нищо общо с военното министерство. Безкрайно неприятно, изпратили сме екип на Спешна помощ от военна болница в Пловдив.”, съобщи военният министър Николай Ненчев.
От Инспекцията по труда през ноември са открили 4 нарушения.

„Аварията е станала по време на производствения процес и най-вероятно става дума за човешка грешка, но това трябва тепърва да се доказва.”, съобщи на място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е на мястото на инцидента.
Той поясни, че на това място се произвеждат пиротехнически изделия - фойерверки и ловни патрони. Очакват се следователи от националната следствена служба.

Лазаров каза още, че през месец октомври е правена комплексна проверка на фирмата и няма негативни индикации. Създаден е щаб, който работи на мястото на инцидента, включително за недопускане на вторични взривове. Предстои да започне и началният оглед на мястото на инцидента. Всички работници, които са били на смяна по време на взрива, са изведени от мястото на инцидента и са откарани в Казанлък, където с тях работят психолози.

ОЩЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

TrafficNews.bg