Убитата собственичка на верига аптеки в Русе Еранухи Пехливанян е била първо удушена, а след това тялото ѝ е разчленено на части. Това разкриха на брифинг от Окръжната прокуратура в града.

Жената е била убита на 11 януари край река Русенски Лом, а частите от тялото са били скрити в населено място на около 30 км в от града.

Сигналът за изчезването ѝ е бил подаден на 14 януари от нейните близки.

Двамата похитители са планирали дълго грабежа, като са следили жената повече от месец. Установили са навиците от ежедневието ѝ и са разбрали, че има практика да носи в себе си голяма сума пари, предаде БТВ.

От прокуратурата обясниха, че във фаталния ден жената е излязла от една от аптеките, която стопанисва, като е носела 20 000 лева. Тръгнала е към обществен паркинг, когато е била похитена.

Когато жертвата се е насочила към автомобила си, е била пресрещната от извършителите. Единият от нападателите е бил облечен в униформа със знаци на полицията. Представил се като полицейски служител и поискал личната карта на жертвата, за да извърши мнима проверка. След това влязъл в автомобила й и определял посоката на движение, докато другият извършител се движил след тях с друга кола.

По време на движението на жертвата били поставени белезници. По-късно тя била преместена в другата кола и са се отправили към дома й, тъй като похитителите разбрали, че там се съхраняват още пари. Жертвата била отведена до жилището, откъдето били отнети още около 45 000 лева. След това двамата решили да извършат умишлено убийство, за да прикрият следите от отвличането и грабежа. Те се опасявали от факта, че жената успяла да ги види, да чуе гласовете им и да види и автомобила, в който е преместена.

Жертвата била отведена в покрайнините на града, където била удушена. На следващия ден, за да прикрият следите от престъплението, извършителите на престъплението разчленили тялото и частите от него изхвърлили в покрайнините на едно от селата край Русе.

Извършителите са двама мъже - родени през 1972 г. и през 1966 г. И двамата имат регистрации в полицията. Първият е регистриран за бракониерски лов, като има разрешително за ползване на оръжие. Вторият е регистриран за измами, като има и осъждане назад в годините за документна измама.

По данни на прокуратурата към момента на извършване на престъплението са безработни, познавали са се от 4-5 години и са имали си имали доверие.

По тяхно разпореждане жертвата е провела два телефонни разговора със съпруга си, по време на които е настоявала той да не я търси.

"В желанието си да преместят жената от едната кола в другата при отвличането й, автомобилът на жертвата е оставен паркиран на място, на което е затруднявал движението. Така оставен, автомобилът явно е подразнил хората, живеещи в района, които са спукали три от гумите на колата - по няколко пъти всяка", посочи прокурор Георги Георгиев. Той отбеляза, че това е объркало разследващите и са започнали работа и по други версии.