Самозащита или екзекуция? Каква е истината за смъртта на 36-годишния Станимир Иванов по прякор Стамбето, който бе застрелян вчера следобед в офис на фирма за бързи кредити?

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с един куршум в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир Младенов предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие. 

Според близки на Иванов, мотивите за убийството са наранено честолюбие и неуредени финансови отношения. 

Проблемите между тримата започнали преди половин година, след като данъчните направили акт за нарушения на една от фирмите. Актът бил "оправен", но Младенови обвинили Иванов за нарушението и започнали да удържат периодично суми, за да възстановят загубите си. Стамбето бил категоричен, че той няма вина за акта, а проблемът е счетоводен. Според запознати сумата, която той и Десислава трябвало да възстановят, била около 20 000 лева. Известно време след "глобата" обаче, братята установили липса на злато и пари от оборота и съответно поискали обяснения от Стамбето. Това изнервило старозагореца до крайност и той  започнал да вдига скандали. Последният бил във вторник, ден преди убийството, когато позвънил пиян на Младенови и започнал да ги обижда. 

"Стамбето смяташе себе си за супер бандит и не гледаше сериозно на двамата братя. Никога не ги е приемал като заплаха, въпреки финансовите им неуредици. Затова и е отишъл на срещата, без да се тревожи за себе си", твърдят познати на Иванов. 

Според тях убийството е било предумишлено, защото час по-рано камерите в сградата са били изключени, в преддверието е имало само един охранител, а управителката Десислава е била отпратена. 

Последните думи, които жената чува, преди да излезе от стаята, където са двамата братя, са думите на Владимир, който се обръща към Станимир: "Хайде сега да се разберете с Милен". 

Хората, които познават двамата братя, имат съмнения и относно авторството на убийството. "Владимир е по-уравновесеният от двамата. Но разследването трябва да установи дали нещата са така, както се представят", казват те. 

Братята са сред най-заможните старозагорци. Те са наследници на бизнесмена Младен Василев, починал преди 4 години.  Той пък наследява проспериращата фирма "Пещостроене и изолации", която се занимава със строителство и ремонти в комплекса "Марица изток", от своя баща Васил Данчев. Данчев е директор на ТЕЦ-а по времето на социализма, а след това приватизира фирмата.  

Задържаният Владимир Младенов  е собственик на петнадесетина търговски дружества, повечето от тях са наследени от баща му. Двамата братя демонстрират висок стандарт на живот, движат се с охрана. 

Владимир Младенов

 

Фамилията има огромно имение на езерото край село Колена, близо до Стара Загора. Според местни хора, чести гости в имението били министри, магистрати, данъчни, митничари.

Там има и ловно стопанство, в което гостите се забавлявали. 

Любовта на Младенов към оръжията е документирана в профила му във Фейсбук.

Чичо на двамата братя е хотелиерът Йордан Василев, който е собственик на няколко хотела - "Зорница", "Палас" и "Калина" в Казанлък, атракцион и много недвижими имоти в града. 

"В Стара Загора вече се говори за едни 200 000 евро, които били на "масата за преговори", коментират местните. 

Криминалното досие на Стамбето не е в негова полза. През 2016 година след разюздан купон, Иванов се барикадира в апартамент в квартал "Три чучура" и замеряше полицейските служители с буркани със запалителна течност. Тогава  въоръжени полицаи блокираха районът около кооперацията, където живее Стамбето, но не успяха да го задържат и той бе обявен за общодържавно издирване. Мъжът се появи месец по-късно с адвокат, за да се предаде. В съдебната зала твърдеше, че хвърлил първата бомбичка от терасата, защото се припознал в минаваща край детската площадка мъжка фигура. Решил че е полицай, с когото бил във влошени взаимоотношения. За случая от 28 март 2016-а беше осъден на година и осем месеца затвор. В съдебна зала стана ясно, че в близост до дома на обвиняемия е намерен пистолет „Макаров“ с изтрити номера, а в жилището се е вихрел купон с участие на шестима млади наркозависими приятели на собственика. Той има присъди за палеж и наркотици. 

 

Станимир Иванов - Стамбето /вдясно/