Бруталното изнасилване и убийство на 7-годишната Криси в сливенското село Сотиря връща спомени към случай отпреди 19 години, когато в Нови пазар жертва на подобно престъпление стана шестгодишната Деница.

Тя изчезна на 31 декември 2000 г., а трупът й беше открит на 5 януари около 9.30 ч. в блатни папури край шуменското село Могила.  Момиченцето нямаше видими белези  и беше открито със същите дрехи, с които е било облечено в деня на изчезването.

Деница беше първокласничка в училище "В. Левски" в Нови пазар. Там учеше и 10-годишният й брат Венцислав. Момиченцето имаше и още едно по-малко братче Петър,  на 1,3 г.

Целият град беше шокиран от изчезването на детето, а сред версиите на полицията беше и че Деница е отвлечена от престъпник рецидивист, лежал в затвора за кражби, грабежи и блудства.

Родителите на момичето Елена и Петър Петрови бяха толкова отчаяни, че дори търсиха помощта на местните ясновидци, които твърдяха, че е жива и ще си дойде.

Цяла седмица полицията не спря да търси Деница. При поредното претърсване детето беше открито.

По думите на разследващите 6-годишното момиче било изнасилено "на всички възможни места", а след това удушено.

Веднага след направените съдебно-медицински експертизи за  общодържавно издирване беше обявен 53-годишният Илия Хараламбев Илиев, който има криминални регистрации и е осъждан.

Мъжът беше намерен и задържан във варненския квартал "Галата". Два дни по-късно убиецът прави самопризнания и разказва зловещата история.

Във фаталния 31 декември Илия минава по улицата в Нови пазар, където играе момиченцето. Казва му, че иска да го почерпи с лимонада. Деничка е отзивчиво дете и тръгва с мъжа, който й обещава да я повози и с колело. Качва я на рамката и я откарва в полето. Там я изнасилва, след което я облича. Момиченцето обаче го заплашва, че ще каже на баща си.

Тогава Илиев я удушва с ръкавите на блузката й, след което хвърля телцето. Впоследствие той упорито ще твърди, че я изнасилил, но не я убил.

ДНК експертизата доказва с 99,9 процента сигурност, че кръвта по Деница е на Илиев. През април 2001 г. педофилът застава пред съда. След тридневен процес той е признат за виновен и осъден на доживотен затвор без право на замяна

Всички съдебни инстанции потвърдиха тежката присъда. Илиев обаче дълго време настоява, че убиецът е Хасан Реджеб, в чийто дом живеел по това време. Разследването обаче беше категорично, че именно задържаният е извършил и двете престъпления. Въпреки това Илиев продължи да твърди, че Реджеб му е платил 20 хиляди лева, за да признае вината за убийството вместо него.

Илиев все още е в затвора и ще остане там до края на живота си, а какво ще се случи с 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен за изнасилването и убийството на малката Криси от сливенското село Сотиря, все още не е ясно. А дали ще признае вината си пред съда и каква е причината за случилото си, тепърва предстои да се изясни.