Трима сръбски граждани бяха осъдени на затвор до три години заради нарушаване на самоизолацията, която е част от извънредното положение, въведено заради коронавирусната зараза, съобщава Канал 3, позовавайки се на местни медии.
 
Тримата са били в чужбина и според режима на извънредното положение и трябвало да прекарат от 14 до 28 дни в самоизолация.
 
38-годишен мъж бе осъден на максимум 3 години затвор в Димитровград, след като съдът го призна за виновен в нарушение на медицинските разпореждания по време на епидемията, съобщи порталът "Южне вести". Това е максималната присъда за подобно нарушение.
 
Вместо да си седи у дома, той нарушил режима и заминал за Ниш, където бе задържан на местното летище. Съдебният процес премина онлайн, в съдебната зала бяха съдията, прокурорът и служебният адвокат, но не и обвиняемият, който бе в ареста и оттам пледираше за невинен. Но представителите на правосъдието стриктно следваха инструкциите на правосъдното министерство за безкомпромисност към нарушителите.
 
Другите двама обвиняеми бяха осъдени на 2 и 2,5 години затвор в източния гад Пожаревац по същото обвинение, съобщи телевизия N1. Тя добави, че общо 111 са арестувани за същото нарушение.
 
В Сърбия заразените са 530 и 8 са починали.