Със споразумения са приключили наказателните производства срещу двама мъже, обвинени от Районна прокуратура – Благоевград за неспазване на проитивоепидемичните мерки.

На 27 април двама мъже, с българско и македонско гражданство, пристигнали в страната от Нидерландия, като преминали през ГКПП Видин. Били им издадени предписания от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителната 14-дневна карантина. Същите следвало да пребивават на постоянния им адрес в село Логодаж. Вместо това, на следващия ден те пристигнали на ГКПП Гюешево с цел да напуснат пределите на страната, обаче били задържани.

Те са се признали за виновни и са се съгласили да им бъдат наложени наказания от по седем месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Те ще платят и глоби в размер на по десет хиляди лева.

За същото престъпление е била привлечена към наказателна отговорност жена, която е с българско и македонско гражданство, пристигнала от Швейцария, където била трудово ангажирана. Въпреки че била поставена под задължителна 14-дневна карантина, тя напуснала адреса си в село Покровник. На 03 май подсъдимата се намирала на територията на ГКПП Гюешево.

Жената е сключила споразумение с Районна прокуратура – Благоевград, с което се е признала за виновна и се е съгласила да й бъде наложено наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на десет хиляди лева.

Трите споразумения са били одобрени от съда, с което имат последиците на влязла в сила присъда.