Повече от десет свидетели бяха призовани днес в съда по делото срещу ексшефа на РУ-Асеновград Димчо Темелков. Заседанието стартира в отсъствието на част от тях, след като за пореден път призовките им бяха върнати. Припомняме, че делото тръгна по реда на съкратеното следствие, а Темелков и защитата му в лицето на адвокат Търновалийски се отказаха от потворни разпити на над две трети от свидетелите. Така списъкът от над 118 свидетели, разпитани в хода на досъдебното производство, бе редуциран до 35 души, призовани в съда. 

Есшефът на РУ-Асеновград, който е и бивш заместник-кмет на града е обвинен в това, че е прикривал криминални деяния, фалшифицирал е действителния брой сигнали за извършени престъпления. Заедно с него обвиняеми са и шофьорът на товарен камион в „КМД“ ЕООД-Пловдив Ангел Чинчев за това, че е откраднал от дружеството 21 литра гориво, както и униформеният Иван Бойчев. 

Според прокуратурата Темелков наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка за освобождаването на друг задържан, превишавал правата си, за да израсне в кариерата и съставял неверни докладни записки. Един от случаите, които се предполага, че е прикрил, е свързан с кражба на орехи от общинския път между Асеновград и село Момино. 

В хода на предходното заседание Темелков и защитникът му отправиха искане да бъдат изискани докладните записки на четиримата униформени, отработили случая с крадените орехи на 14 август 2015 година. Припомняме, че че според обвинението Темелков разпоредил петимата задържани за кражбата да бъдат пуснати, без да им се отнемат незаконно придобитите орехи.

Оказа се обаче, че въпросните докладни са мистериозно изчезнали. Те не са били открити в архивите на РУ-Асеновград, за да бъдат предоставени на магистратите.  "Не може да липсват, това означава, че полицаите не са били на работа", обясни ексшефа на районното управление. 

В списъка на случаите, за които се предполага, че са "потулени", е кражба на мотор. Днес пред магистратите се изправи собственикът на возилото Йордан. Преди години той подал сигнал до органите на реда за това, че негов съсед го помолил да му предостави превозното средство за "едно кръгче". Машината обаче така и не било върнатя на собственика си. Той се обадил на 112, а на място пристигнали няколко униформени от РУ-Асеновград. По думите на свидетеля, возилото стояло паркирано в двора на къщата, когато униформените се появили на вратата на комшията му. Той бе категоричен, че машината е била забелязана и от служителите на реда. И допълни, че комшията изгонил полицаите и отказал да им даде достъп до имота си. 

"Вие не познавате Танев, легенди се носят за него", отговори с усмивка Йордан на въпроса на адвокат Търновалийски на какво основание не е допуснал униформените.

Дни по-късно мъжът обещал да му върне превозното средство. И това не се случило. Междувременно Йордан отишъл в РУ-Асеновград, за да подаде жалба. Дежурният полицай обаче го посъветвал да изчака една седмица, тъй като е възможно съседът му да си прави шега и в крайна сметка да му върне мотора. Още на следващия ден возилото изчезнало от двора му. Мъжът се отказал да подава жалба и решил да не се занимава повече със случая. 

Известно време след това той подал и друг сигнал, след като получил заплаха за живота си. Мъжът, който отправял телефонните заплахи, бил извикан в районното управление, разпитан и предупреден. В съдебната зала не стана ясно дали са били предприети по-нататъшни действия и дали такива са били необходими. Според Йордан обаче "този път полицията си е свършила работа". Самият той се успокоил, след като мъжът му се извинил и дал да се разбере, че няма намерение да изпълни заканата си. 

Друга свидетелка разказа, че униформените изобщо не се отзовали на подаден от нея сигнал. Фиданка се обадила на телефон 112,  след като установила, че в къщата и било влизано в взлом. Входната врата била разбита и стояла отворена. Липсвали посуда и одеала. Жената веднага подала сигнал на телефон 112. По думите и обаче патрулка така и не дошла. Впоследствие решила да не подава сигнал в полицията.  

И петимата свидетели, разпитани днес, отрекоха да познават Темелков или друг от подсъдимите. Сред призованите бе и жена на име Маргарита, която е станала свидетелка на разправия в заведение в садовското село Селци. Напрежението ескалирало, след като момче от ромски произход влязло в кафенето, в което тя и мъж на име Здравко Димитров били седнали. Според разказа на Маргарита, момчето, видимо подпийнало, започнало да танцува на силна музика. Здравко му направил забележка, а не след дълго между двамата избухнала разправия. Младият мъж напуснал кафенето и не след дълго се върнал с двамата си родители. По думите на Маргарита двамата искали да се разберат с Здравко. Различни бяха показанията на друг очевидец на случката, който се изправи пред съда в хода на предишното заседание. Той обясни, че на мястото се е събрала тълпа и е станал скандал, а самото момче се е държало неприлично. 

В крайна сметка, Маргарита отрече да е станала свидетелка на развоя на събитията. Щом дошли родителите на момчето, Здравко я помолил да се прибира. Според разказа и обаче, по-късно с нея се свързал баща му.

"Накара ме да напиша жалба, че се е опитал да ме натиска. Заплаши ме с дъщеря ми", сподели жената пред магистратите. Тя допълни, че веднага щом била призована в районното управление, обяснила на разследващата, че написаното от нея е лъжа. Дала обяснения и се подписала. Как е приключил случаят обаче - тепърва ще стане ясно. Съдът ще изиска справка от Районната прокуратура, от която следва да се изясни дали е било образувано досъдебно производство за подбуждане към лъжесвидетелстване. 

В залата не се явиха някои от ключовите свидетели, двама от които ще бъдат принудително доведени. Една от тях отказала да вземе призовката си, която се озовала в кметството на село Боянци, заради извънредното положение. Друг не се яви на днешното заседание, въпреки че е бил редовно призован. 

В рамките на днешното заседание бяха приети и заключенията на две от трите назначени експертизи.