Двама мъже са арестувани след спецакция на отдел Икономическа полиция-Пловдив за извършени измами с видеокарти и електронни часовници чрез интернет платформи. Днес Районна прокуратура – Пловдив е повдигнала обвинение на двамата мъже, като прокурори са присъствали на първоначалните  следствени действия.

По първото досъдебно производство като обвиняем е привлечен 21-годишен мъж , за това, че в периода от 21 юли 2021 г. до 01 ноември 2022 г. в Пловдив  е измамил 16 различни лица, че ще им бъдат изпратени работещи видеокарти и части за компютър, поръчани от тях, като те са му платили общата сума от 6497 лева. По делото е установено, че  обвиняемият публикувал обяви в интернет платформа, че продава видеокарти и други части за компютри на изгодни цени. Той посочвал телефон за връзка и щом получил поръчка ги изпращал по куриерска фирма. Цената на видеокартите варирала от 137 лева до 500 лева. Той изпращал видеокартите, които впоследствие се оказвали увредени и неработещи.

Спрямо младия мъж  по искане на Районна прокуратура – Пловдив е взета от Районен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По второто досъдебно производство като обвиняем е привлечен 20-годишен за това, че от 16 ноември 2021 г. до 4 януари 2022 г., в Пловдив, София, Батановци, област Перник и  Добрич е измамил 4 различни лица, че ще им бъдат изпратени електронни часовници на известна марка, поръчани от тях, като те са му платили общата сума от 2000 . По делото е установено, че младежът се е сдобил с фалшиви електронни часовници, наподобяващи по външен вид същите от известна търговска марка. Той пуснал обяви в интернет платформа, получил обаждания и поръчки и ги изпращал по куриерска фирма. Цената на едни часовник била между 300 и 615 лева. При получаване на пратката, пострадалите лица установявали, че липсва специфичен код на часовника и по този начин разбирали, че са измамени. Пратките били без право на преглед.

20-годишният обвиняем е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.  Действията по разследването по двете досъдебни производства продължават.