Днес Районният съд в Асеновград гледа мярката за неотклонение на 37-годишния Борис Руйков, който прекара последните 72 часа в ареста заради четири престъпления.

Мъжът е обвинен за това, че на 2 август е управлявал автомобил “Опел” под въздействието на наркотични вещества, в това число лишен от книжка, заради административно наказание. Повдигнати са му обвинения, че е пренасял марихуана в колата си, за наличието на същата субстанция в размер на 229 грама, намерена в дома му, и за притежанието на 16 насаждения от рода на конопа, мелничка и две електронни везни, намиращи се в негов имот в село Новаково.

Наблюдаващият прокурор по делото, Ангел Ангелов, поиска от съда да остави Борис Руйков в ареста, като му наложи мярка неотклонение задържане под стража. Адвокатът му Станислав Станев оспори искането като подчерта, че клиентът му е съдействал напълно на разследващите органи, направил е пълни самопризнания, не е осъждан ефективно и няма опасност да се укрие. Той защити тезата си с доводи, че Борис Руйков е изрядно регистриран по настоящ адрес, властите имат сведения къде може да бъде открит и на постоянен адрес, живее на семейни начала с жена, която е бременна от него и се грижи за болния ѝ баща.

Защитникът на Руйков наблегна на факта, че клиентът му е бил спрян от униформените за рутинна проверка, и при техен въпрос дали укрива нещо в колата си, той е направил пълни самопризнания, като е посочил къде се намира марихуаната. Сценарият се е повторил по отношение на обискирането на дома му в Асеновград, както и на имота му в село Новаково, където се намира плантацията и оборудването. Той даже помогнал на полицаите да разскачат и изнесат апаратурата за отглеждане на наркотичното растение. Пълното съдействане на органите на реда и самопризнанията по обвинението на прокуратурата бяха отчетени и от съдията днес. 

"Виновен съм и съжалявам за това, което съм извършил. Оказах пълно съдействие и продължавам да го правя", заяви самият Руйков пред магистратите. 

Оказва се, че Борис не е осъждан, но веднъж е бил освобождаван от наказателна отговорност за притежание на марихуана на база прословутия чл. 78 а от Наказателния кодекс. Освен това срещу него се водят три досъдебни производства, които са в начален етап. Едното отново е за шофиране при отнето право за управление на автомобил, второто за счупване на витрина, а третото за заплаха за убийство.

Предвид тези обстоятелства от криминалната биография на Руйков, съдията по делото постанови, че са налице сериозни основания да се смята, че мъжът представлява опасност за обществото и е възможно да извърши ново престъпление. Така съдът взе решение да уважи искането на прокурора, като наложи мярка неотклонение на обвинения, който остава в ареста до насрочване на делото.

По време на съдебното заседание беше изнесена смущаваща информация по отношение на работата на прокуратурата по време на случая. Поради това съдията нареди копие от протокола от заседанието да бъде незабавно изпратено на Районна прокуратура Асеновград. 

Очаквайте подробности!