Символична присъда получи турчинът Емрах Кискин затова, че подхвърли 200 подкуп на полицаи, след като беше заловен да шофира без книжка в Пловдив.

Пловдивския окръжен съд реши той да изтърпи 1 година условна присъда с 3 години изпитател срок и глоба от 1500 лева. Мярката му за неотклонение също беше изменена от „парична гаранция” в „подписка”.

Турчинът беше заловен на 27 февруари миналата година заедно с негов приятел да се придвижва с „Опел Астра“ с български номера, въпреки, че нямал книжка. При специализирана полицейска акция, служители на МВР спрели за проверка лекия автомобил на ул. „Георги Бенев“. Те поискали документите от Кискин, но той им предоставил само паспорта си, като по-късно от справка на Интерпол станало ясно, че не притежава шофьорска книжка. 

Турчин без книжка "бутна" 200 лева подкуп на полицаи, не се чувствал виновенПарите били пуснати в патрулния автомобил

По време на проверката се появил и преводач, който по това време минавал с каруцата си из махалата. След като видял, че катаджиите и пътниците в спрения автомобил не могат да се разберат, той отишъл при полицаите и предложил да превежда.

След като станало ясно, че спътникът на Кискин има книжка, полицаите му позволили да отиде до квартирата, която била на близо, за да потърси свидетелството за управление на своя приятел. След като се върнал, Раик обяснил, че не я намира и отново отишъл до квартирата, за да търси на друго място. През това време катаджиите спрели и друг автомобил с немска регистрация, водачът на който се оказал употребил наркотици.

Междувременно Раик се върнал и заедно с приятеля си и преводачът Кокев чакали настрани. От показанията на тримата стана ясно, че Кискин поискал пари от приятеля си и ги дал на преводача, който от своя страни отишъл и ги пуснал в патрулката. Те твърдят, че са дали парите, за да си платят акта на място, макар никога да не е ставала дума колко точно струва подобно нарушение. Преводачът бил казал на Кискин, че „в България така не се прави”, но той му отвърнал, че и друг път е правил така.

След като видели парите на седалката на патрулния автомобил, служителите на МВР не взели подкупа и веднага уведомили дежурния разследващ полицай. След пристигане на дознатели, експерти и длъжностни лица, номерата на колата били свалени, а свидетелите отведени в районното. Там бил съставен и акт на Кискин.

Турчинът, "бутнал" 200 лева подкуп на полицаи, искал да си плати акта на мястоСпрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция" и е наложена „Забрана да напуска пределите на Република България"

В хода на делото бяха разпитани полицаите, двамата турци и преводачът.

Държавното обвинение поиска 2 години условна присъда с 3 години изпитателен срок и глоба между 2000 и 3000 лева, а защитата – минимално наказание. И двете страни поискаха отмяна на забраната на турчина да напуска пределите на България.

Съдът в край на сметка реши да даде символична присъда от 1 година условно с 3 години изпитател срок и глоба от 1500 лева. Мярката за неотклонение на Кискин също беше променена в „подписка”, но остана забраната му да напуска страна.