Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Димитър Любенов, който преди 2 години, след употребата на алкохол и наркотици и с превишена скорост, предизвика катастрофа на Oколовръстното шосе на София, при която загина френски гражданин.

В мотивите на съда е записано, че е намаляла опасността Любенов да извърши друго престъпление.

Докато е в домашен арест, той ще е с електронна гривна.

Делото срещу него влиза в съдебна фаза.

Катастрофата стана в края на септември миналата година. Тогава френски гражданин загина, а съпругата му беше тежко ранена. Шофьорът на мощния спортен автомобил, причинил катастрофата, е 39-годишният Димитър Любенов.

Зад волана той е седнал пиян и дрогиран, показаха тогава тестовете. В момента на сблъсъка той е карал със 175 км/час при разрешени 80 км/час.

По данни на разследващите двамата полицаи са взели от Любенов подкуп от 200 лева, за да го ескортират те.

Съдът е констатирал нарушение във внесения обвинителен акт. От държавното обвинение твърдят, че единият униформен е приел предложение за облага, като не е изпълнил служебните си задължения и не е докладвал, че Любенов шофира след употребата на алкохол, предаде БТВ. 

Съдът отказа да пусне Димитър Любенов, убил французин на Околовръстното в СофияСъдът прие, че има опасност Любенов да извърши престъпление