По-малко от 2 години ще прекара зад решетките бруталният рецидивист Симеон Стоянчов – Малката Рижа за серия от престъпления, за които получи общо 4 години и 11 месеца затвор. Според българското законодателство обаче присъдите се комулират и „съгрешилите“ излежават само най-голямата от тях. 

На скрито от погледите на медиите заседание Бургаският районен съд с председател Пламена Събева добави само 3 месеца към присъдата от 1 година и 8 месеца на Малката Рижа. Това означава, че той ще излезе на свобода още преди края на 2016 г.

Искането на прокуратурата е наказанието на Рижата да бъде увеличено с 1/2, т.е. с още 10 месеца. Представителят на държавното обвинение логично се мотивира с довода, че се касае за лице с висока степен на обществена опасност, което вече има 11 присъди, отбелязва Флагман.бг Адвокатът на Рижата пък контрира, давайки пример с Кирил Христов, по прякор Принца, който бе пуснат под „домашен арест“ след убийството на готвача Кольо в Несебър. Според защитника съдът щял да покаже двоен стандарт, ако накаже тежко подопечния му.

В подкрепа на Рижата показания дава социален инспектор от затвора. Той описва рецидивиста като примерен пандизчия, който се включил в програма за наркозависими и зад решетките открил своята муза, ставайки художник. Стоянчов дори получил награда за уменията си. Все пак служителят подчертава, че още е твърде рано да се каже дали Рижата се е променил към по-добро. „Периодът е много кратък. Считам, че е настъпила положителна промяна в поведението, но дали тя ще е устойчива, ще покаже само времето. Промяната не е значителна, но е положителна. Не мисля, че престоят в местата за лишаване от свобода ще доведат до положителна промяна. Достатъчно е работено с осъдения по различни програми“, казва пред съда социалният инспектор.

Интересен факт е, че на делото е разгледано само поведението на Стоянчов зад решетките след ноември 2015 г. Припомняме, че тогава Рижата бе наказан след серия от публикации на Флагман.БГ заради привилегиите, на които се радва в затвора. Осъденият буквално си живееше като на хотел, използвайки екстри като мобилен телефон, интернет и хранителни добавки. Рижата дори публикува от килията в профила си във Фейсбук скандално видео, в което размахва флекс.

Публикуваме мотивите на Районния съд в тяхната цялост, тъй като те изглеждат доста странни. От една страна магистратите признават, че рецидивистът е опасен и не се е променил към по-добро, но от друга намират предложението на прокуратурата за прекомерно: „Видно от справка за съдимост, лицето С., е многократно осъждан за умишлени престъпления, включително и за тежки умишлени престъпления, като деянията са извършвани през непродължителни периоди от време. Въпреки предходните осъждания и сравнително младата си възраст (28 г.), осъденият С. е формирал трайни престъпни навици и е продължил престъпната си дейност.

Наложените наказания на осъдения в това число и ефективно изтърпяване на лишаване от свобода по предходните му осъждания не са постигнали, предвидените в чл. 36 от НК цели на наказанието, а именно да се поправи и превъзпита към спазване законите и добрите нрави и да се въздейства предупредително върху него. От показанията на разпитаната свидетелка Л. – социален работник в Затвора гр. Бургас, се установява, че в резултат на включване в различни превъзпитателни програми в затвора, поведението на С. се е променило в положителна насока.

При извършване на преценката от съда дали той се е превъзпитал към спазване на законите и добрите нрави следва да се отчете, че показанията на Л. за доброто му поведение се отнасят до период от време, в който лицето търпи наказание лишаване от свобода в установените за това места, където е подложен на сериозни ограничения, които действат възпиращо да извършва престъпления или други противообществени прояви. Все пак съдът отчита, че е налице положителна промяна в поведението на С., поради което счита, че увеличение на определеното общо наказание лишаване от свобода за срок от една година и осем месеца с ½ е прекомерно.

Ето защо настоящият състав намира, че с оглед постигане на целите на наказанието, предвидени в чл. 36 от НК определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от една година и осем месеца следва да бъде увеличено с ТРИ МЕСЕЦА. Също така наложените наказания, които се групират са от един и същи вид и увеличеното наказание не надвишава сбора на групираните наказания, нито максималния размер за наказанието лишаване от свобода.“

След приспадане на времето, прекарано в ареста и в психиатричната клиника в Ловеч, не се учудвайте, ако още през лятото видите Малката Рижа да се изтяга на плажа на хавлията до вас.

Стоянчов има 15-дневен срок да обжалва решението пред следващата инстанция, която дори може да премахне 3-те месеца отгоре върху присъдата за жесток побой над възрастен мъж в ж. к. „Меден рудник“.

TrafficNews.bg