Пловдивският апелативен съд остави в ареста турски шофьор, заловен при контрабанда на златни накити. Магистратите потвърдиха определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на  5 март през ГКПП „Капитан Андреево, с товарен автомобил  е пренесъл контрабандно през границата на страната от Турция за  България 10,267 кг. златни накити на стойност 1 070 712 лева.

При извършената  митническа проверка в управлявания от обвиняемия ТИР са открити и иззети златните накити разпределени в пакети, които са били скрити във фабрични кутии в товарния автомобил. Престъплението „квалифицирана контрабанда“ , което го прави и тежко по смисъла на закона. За извършването му се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лева.

Обвиняемият е чужд гражданин и няма адрес в България. За това Апелативните магистрати взеха на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа .

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.