Два часа е продължило преследването на 21-годишния Мартин Трифонов, който е заподозрян за изнасилването и убийството на седемгодишната Криси от сливенското село Сотиря. Местен пастир първи го видял и дори го повалил и завързал, но Мартин успял да избяга. Момчета от селото са го видяли по-късно и тогава вече след продължителна гонка полицаите са го заловили,  но след като са открили стрелба по него. 
 
В семейството на Мартин пък са знаели за извършеното от него зверско престъпление, но не са сигнализирали органите на реда. Дори му сложили храна в раницата му, когато е тръгнал да бяга. 
 
Това стана ясно от брифинга, който дадоха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов, както и от разкази на доброволци, участвали в издирването му. 
 
"Извършителят е задържан благодарение на действията на полицията и Военна и Гранична полиция и горските служители. Предстои повдигането на обвиненията, след което в понеделник ще бъде поискан постоянен арест. Обвиненята ще бъдат за убийствво, извършено с особена жестокост. Събрани са всички необходими доказателства. Ще бъде изваден ДНК профил. На детето е извършена аутопсия. С това цялата операция прикючи успешно", заяви окръжният прокурор Пламен Стефанов. 
 
"Искам да изкажа специални благодарности на всички структури, които се включиха. Поздравявам ги за перфектната работа. Получихме няколко сигнала днес, мъжът беше засечен заподозрения в района. След това започна продължително преследване. Беше задържан за кратко от полицаи, но след това успя да избяга", обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 
 
Последвалото ново преследване приключило след като беглецът паднал в храсти, вероятно заради раните в краката. 
 
"Сега лицето е задържано, има наранявания по краката. Наложи се колегите да използват оръжие. Няма потвърждение дали нараняванията му са от оръжие или вследстивие на бягстввото. 
 
Контактен е, няма опасност за живота му. Благодаря и на граждани, които също съдействаха. В момента предстои повдигане на обвинение. Получихме информация, че негови близки знаят за извършеното от него престъпление", обясни още Иванов. 21-годишният Мартин Трифонов се е укривал в изоставена постройка до старите селски гробища. Именно там са го видяли местни момчета, които са подали сигнал до полицията.
 
Трифонов имал две присъди - по-стара за блудство и по-нова за кражби, разясни още главният секретар на МВР.  Задържаният за гаврата с Криси мъж е откаран в сливенската болница, където ще му се окаже помощ за раните, като през цялото време ще бъде под охрана.
 
Сайтът sliveninfo.bg показа кадри как голият до кръста Мартин е вкарван на носилка в болницата.
 
Трима доброволци, които са участвали в издирването на убиеца, пък разказаха, че майката на Мартин е сложила храна в раницата му, когато той е разказал какво е направил и тръгнал да бяга.
 
Местен човек пък успял да задържи Трифонов, дори да го завърже, но той успял да се измъкне и избяга преди да бъде заловен окончателно.