Братята Йордан и Запрян Налбантови за серия измами. Известният рецидивист и брат му са привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура-Пловдив за измама на 13 жени. Част от жертвите са били измамени, докато Йордан Налбантов е излежавал поредната си присъда в затвора. 

По делото е установено, че Йордан Налбантов се свързал с част от пострадалите хора и ги убедил да сключат договори за кредит на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще плаща вноските по заемите, но трябва да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, обвиняемият прекъсвал връзката с пострадалите.  Всички потърпевши са жени. Потърпевшите са от Пловдив , Асеновград, Видин, Брестник, Хисаря и др. 

Събрани са доказателства, че обвиняемият Налбантов е извършвал измами и по още една схема. Той твърдял, че заедно с брат си често пътували до Дания. Оттам доставят техника на изгодни цени. Той вземал капаро от различни лица, а впоследствие не доставял обещаните стоки,   като измислял различни причини за това и прекъсвал връзка с клиентите.   

В началото на месец декември 2021 г. двамата братя обещали на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лева. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и преустановили връзка с нея.

Разследването по случая е започнало през месец юни 2021 г. след като една от пострадалите жени е подала сигнал в полицията за измама със закупуване на телефон с кредит. Досъдебното производство се води в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Установено е, че извършените измами са общо 30. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 24 февруари 2022 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в Районен съд-Асеновград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Полицията и прокуратурата издирват още жертви на престъпния дует. Ако има други пострадали от фамилията Налбантови, те могат да подадат сигнали в някоя от двете институции. 

Йордан Налбантов бе свидетел по делата срещу Атанас Червенков - Райфъла. Рецидивистът твърдеше, че Райфъла е планирал да запали автомобилите на полицаи , прокурори и съдии, които са работили по неговото обвинение. От своя страна Червенков нарече "кошаревски свидетел" Йордан и заяви, че му е искал 70 000 лева, за да му помогне да излезе от ареста. 

"Каза, че парите ще бъдат предадени на някакъв апелативен прокурор и ще ми променят мярката за неотклонение. Аз обаче не му повярвах, защото го видях как лъже и мами хора по телефона" разказа задържаният. Според него Налбантов се представял за канадски милионер и така мамел наивници., заяви Червенков в съда. 

 "Този човек безпрепятствено върти търговия с телефони, бонзай и ракия в затвора, а никой не му прави спънки. Готов е за 5 цигари да продаде човек, както направи с мен. Казал е каквото са му наредили  и след това за награда му прекъснаха наказанието уж по болест. Налбантов не е никакъв инвалид, само се преструва. Някой път забравя, че е болен и става от инвалидната количка" обвини го Червенков.