В автобуса е имало втори шофьор, не се знае дали е сред оцелелите. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод на трагичния инцидент тази нощ на АМ Струма, при който загинаха 45 души, а други 7 са в "Пирогов".

На мястото на инцидента е и главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски

Четирите автобуса са се движили с порядъка на 15-20 минути разстояние един от друг. Не са били компактен конвой.

"Няколко екипа разпитват пострадалите в „Пирогов“ – само двама от тях в момента са в адекватно състояние, останалите са в реанимация и шок. Разпитват се очевидци на местопроизшествието", допълни Сарафов.

Той потвърди, че е имало взрив, като предстои да се уточни от какво е причинен.

Ще получим от Северна Македония всички документи за фирмата, за автобуса, както и биологичен материал от близките на жертвите. Това ще се случи до дни", каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов от мястото на инцидента на АМ "Струма".

Главният прокурор на С. Македония Любомир Йоевски и ръководителят на Специализираната прокуратура на С. Македония Вилма Русковска също посетиха мястотото на инцидента.

"Става въпрос за голяма трагедия. 12 деца загинаха. Заедно с колегите от България се договорихме за нататъшната ни работа, разясняване на подробностите в трагедията. Изразявам съболезнование към семействата на загиналите пътници, както и благодарност към работата ни с българската прокуратура", заяви Йоевски.

"От името на главния прокурор Иван Гешев изразявам съчувствие и съболезнования към близките на жертвите. Той е на работно посещение в Хага. Възложи разследването на Националната следствена служба, които са най-опитни в разследването", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която също е на мястото на инцидента. 

Трябва бързо да бъдат идентифицирани жертвите, за да могат близките им да ги погребат, заяви за БНТ Ангел Ангелов, посланик на Северна Македония в София.

"Две големи трагедии се случиха за 24 часа в България - загинаха хора в български дом за стари хора и македонски граждани. Най-високите ръководители на страната ви помогнаха веднага за спасяване на оцелелите.

Първите съболезнования в посолството ни бяха поднесени още в ранно утро. Все още няма прецизна информация, но вероятно хората не са имали време бързо да напуснат рейса. Настанените в "Пирогов" са без опасност за живота", допълни дипломатът.