Делото срещу 18-годишния Николай Райчев, който на 29 септември наръга с нож младото момче в Пазарджик ще протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, които са общо 37 на брой. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание днес в Окръжен съд Пазарджик.

Обвиняемият Николай бе докаран в съдебната зала с белезници и не пожела да признае фактите вписани в обвинителния акт, както и да даде обяснения. Той е предпочел да бъде защитаван от адвокат Емануил Профиров и неговата майка, която също се появи на заседанието. Нейното конституиране като защитник обаче бе заличено, защото тя е била в качеството си на свидетел по досъдебното производство и по закон не може да бъде и двете.

Семейството на убитото момче бяха защитавани от адвокат Кръстьо Кърпаров, който поиска от съда да конституира като частни обвинители само майката и бащата на 21-годишния Ангел. Той предяви и 3 иска за причинени имуществени и неимуществени вреди на обща сума от 900 хиляди лева, а съдът прие да ги разгледа в настоящото производство.

Припомняме, че трагедията се разигра около 18 часа на 29 септември 2023 година пред жилищен блок в квартал Запад, където Николай Райчев пресрещнал Ангел. След разменени реплики Николай намушкал момчето, което издъхна по път за болницата.

На 13 март окръжната прокуратура повдигна обвинение на Николай Райчев за предумишлено убийство. По-късно обаче обвинението е прецизирано и стореното от младежа е квалифицирано като убийство по особено мъчителен начин. Основанието за това е заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, според която пострадалият е починал в резултат на нанесени две прободно прорезни рани- в бедрото и в корема.

“Предвиденото наказание е съответно лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Разследването приключи в много кратки срокове за по-малко от половин година. Не мисля, че оръжието, което не е намерено ще попречи на съдебния процес”. Това каза преди заседанието държавното обвинение.

В хода на делото защитата на Райчев пожела променяне на мярката му за неотклонение в “домашен арест”. Защитникът заяви, че той е младо момче, не би се укрил и “му е за първи път”.

“Ние не сме съгласни с така повдигнатото обвинение. За мен обвинението не говори за предумисъл,” каза Профиров.

Съдът обаче категорично заяви, че няма основание Райчев да бъде пуснат от ареста и насрочи друго заседание през юли, където ще се даде старта на разпитите на свидетели. Тогава трябва да се яви и момичето, заради което Николай Райчев е извършил жестокото убийство.

Преди заседанието близките на убитото момче протестираха, като бяха разпънали плакати с лика на Ангел, под които пишеше “Доживотна присъда като за хладнокръвен убиец”. “Това е най-тежкото нещо в живота на един родител да се случи. Няма възпитание от родители, няма контрол, няма закони затова се стига до тук”, каза Михаела Здравкова, която е майка на убития Ангел Здравков.