Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха гранични полицаи от Регионална дирекция "Гранична полиция" – Смолян, заедно със служители на Областна дирекция на МВР – Хасково. Задържани са организаторът, петима български граждани и незаконно преведени мигранти, съобщават от "Дарик", позовавайки се на официална информация от МВР.

На 17 септември в района на местността "Колибаря", граничен полицейски наряд от Гранично полицейско управление - Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане.

Веднага са предприети заградителни и оперативни действия. В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите, едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с петима български граждани на възраст от 24 до 36 години.

Освен българите, в автомобилите са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на Гранично полицейско управление - Ивайловград.

В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала, който е 25-годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София. Извършена е проверка на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци.

За случая е уведомен дежурен прокурор от Районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства, а срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства.

Според първоначалните данни се касае за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.