Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”. Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който бе наръган в Борисовата градина. Близо година извършителят на престъплението се издирваше по снимки от видеокамерите в близост до престъплението.

След като бе арестуван, Матев прекара повече от 3 години в ареста. Това бе и причината за промяната на мярката му, аргументира се съдебният състат. 

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Матевможе да се укрие.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд. 

Припомняме, че на 2 юни 2015 година убийството на ученика Георги Игнатов шокира столичани и породи много въпроси. Сигнал на 112 подава приятелката му Лора Крашевска, на която наръганото момче се обадило веднага след случилото се. Двамата имали уговорка да се видят на определено място в парка, заедно с приятели. Лора намерила момчето на една от пейките в района, обляно в кръв и с рана от нож. По-късно по време на делото и при преслушване на позвъняването до 112 се оказва, че спешният номер е набран от телефона на Лора, но човекът подал сигнала се представя за Ангел.

Дълго време разследващите нямаха яснота кой би могъл да извърши нападението над ученика. Имаше съмнения, че мотивът за убийството е любовен триъгълник или просто ревност. Причината беше, че известно време преди Георги да бъде наръган, момчето имало конфликт със стученик на приятелката си.

Жоро го помолил да не си качва снимки с Лора и така между двамата се породил конфликт. По-късно обаче стана ясно, че заподозряното момче има алиби и нищо не сочи той да има вина за случилото се. Разпространиха се кадри от камерите в Борисовата градина, на които се вижда момче, облечено с дънки, суичър и сини маратонки, което носи раница на гърба си и тича на излизане от парка.

По време на съдебния процес се оказа, че много хора са разпознали именно Йоан Матев на записите от камерите, но никой не е подал сигнал в полицията цяла година и половина след убийството.