Върховната административна прокуратура се зае със случая с изсечената гора край курорта Свети Влас. Това се случи след публикации в медиите, от които става ясно, че терен, придобит като гора, бива застроен. Разследване на сайта "Биволъ" разкрива, че местността, намиращ се в зоната „Емине- Иракли“, е изключена “Натура 2000” само преди няколко месеца. Тогава върху имота  вече били изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”. 

ВАП е образувала преписка във връзка с информацията, разпространена в медиите. От прокуратурата са сезирали министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извършат незабавна проверка на строежа. 

В публикациите се твърди, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие, съответно - за законност на строителството. Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа, информират от държавното обвинение.

При проверката е нужно да се изясни и издадени ли са актове за законност на строителството. ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове.

От министъра на земеделието, храните и горите са изискани и административни преписки по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ. Главния архитект на Несебър ще трябва да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа.