Прокуратурата поиска мярка задържане под стража за лихваря Стефан Асенов - Мендуто, който бе арестуван преди няколко дни и му бяха повдигнати обвинения. Прокуратурата смята че има достатъчно доказателства срещу него и приближените му Антон Асенов и Катя Симеонова. Половината длъжници и цял квартал се плашат от Стефан. Още в Икономическа полиция е започнал да заплашва свидетел, който е дал показания. Освен това Стефан и Катя имат къща и сметка в Одрин и могат да се укрият там.

Адвокатът на Менду каза, че няма никакви докаателства за извършените от него престъпления. Имало няколко свидетели, които обаче не са очевидци, а само били чували за деянията му. Не било ясно кои са тези 50 лица, взели кредити и как е формирана сумата от 800 000 лв, за която прокуратурата твърди че са спечелени. Според защитата обвинението е съшито с бели конци. В документите няма данъчни декларации или данъчни ревизии, по които да става ясно, че той е укривал данъци. Самият Менду каза че всяка година е плащал по 12-13 хиляди лева данъци. Също така нямало данни Стефан да е собственик на хотел Мерита - управителката не го била виждала от 9 години. Няма доказателства и за пране на пари, според защитата, и с течение на времето тези обвинения ще отпаднат. Катя е неграмотна, а й е повдигнато обвинение за помагачество в пране на пари, твърди още адвокатът на Мендуто. 

До 2018 имах 2 ревизии. Тези часовници и коли са на мои приятели. Аз съм помогнал на много хора, хранил съм ги, но храни куче да те лае. Не съм взимал на никого коли. Никога не съм давал пари на лихва, само съм помагал, каза Мендуто. На нас всичко ни е наред. Хората лъжат за нас. Искам си в къщи, каза Катя. Аз не съм престъпник. Имам болно дете. Моля ви да ме пуснете, каза Антон, след което подсъдимите поискаха по-леки мерки.

Гледат мярката на Мендуто днесЛихварят бе арестуван след мащабна полицейска акция

Мендуто изпрал 1 милион лева от проституция и лихварствоЖена му и брат му са привлечени като обвиняеми за съучастничество

Килограми злато и пари в къщите на Мендуто! Полиция обискира и къщите на фамилията в СтолипиновоЛихварят бил партньор с известния дилър Мечо Баничаря