Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в социалните мрежи за изпратени съобщения в електронни пощи, с които гражданите се информират, че Енерго-про трябва да им възстанови сума. Целта на съобщението е да бъдат предоставени данни за кредитна или дебитна карта.

Хиляди имейли за грешка в сметките за ток заляха потребителите, внимавайте - измама саНе въвеждайте банкова информация

В Районна прокуратура-Пловдив е образувано преписка за евентуално извършено престъпление за измама. Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на предварителна проверка, като срокът за приключването е едномесечен.

За горепосоченото престъпление наказанието е от 1 до 6 години лишаване от свобода. 

Припомняме, че множество пловдивчани сигнализираха за получени фалшиви имейли от името на компанията "ЕНЕРГО-ПРО". В тях се съобщава за грешка в начислените дължими суми във фактурите за електроенергия и приканват да се поиска възстановяването им.

„Възстановяване на пари в брой или по банков път става само след изрично подадено заявление в Центъра за обслужване на клиенти или чрез имейл с квалифициран електронен подпис. Компанията няма практика да изисква по имейл потвърждение на данни за банкови сметки или други с тази цел”, съобщиха ое "ЕНЕРГО-ПРО".

Тази фишинг атака е насочена към потребители на електронна поща в цялата страна и не се ограничава само до клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО".

Ето и самото съобщение, на което гражданите не трябва да вярват: