Прокуратурата поиска да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение на Пламен Бобоков. Мотивите са, че той може да се възползва от контактите си на високо ниво, за да повлияе на радследването. 

Пред журналисти наблюдаващите прокурори посочиха, че разпространените днес чатове от устройства на Бобоков и цитираните в съдебна зала разговори показват, че „притежава огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности, в това число – лица с имунитет“, предава БТВ.

Русенският прокурор Николай Николов се проверява заради съмнения, че е имало опит на Бобоков да лобира в негова полза в конкурс на Висшия съдебен съвет. Правният секретар на президента Пламен Узунов пък според обвинението „очевидно е помолен за съдействие от г-н Бобоков“, като му е изпратил проект на решение на ВАС без подпис, което съответства на окончателното. Прокурор Петър Белчев отказа пред камерите да назове лицето с имунитет, макар в зала да посочи името на президента Румен Радев. Това е във връзка с разговор по линия на концесията на пристанище в Либерия и изразено желание на местния президент да се запознае с държавния ни глава и да бъде изпратен български посланик.

Очевидно делото няма общо с боклука се използва за политически цели, смята защитата. „Нашият бизнес изисква много работа, тези, които крадат бизнеси искат пачки наготово“, коментира самият Пламен Бобоков. Той беше категоричен, че не е извършвал и финансови престъпления, а от години няма нито офшорни сметки, нито офшорни фирми.

И допълни: „В нашата държава, която няма 7 млн., всички знаят кой с какво се занимава. В бизнеса има 100 души и фамилии, които реално правят големия бизнес в България. Всички вие не знаете кой внася боклуци и ги гори в България? Всеки знае всичко, всеки знае, че ние се занимаваме с акумулатори и масла“. Той не пожела да коментира публикуваните днес чатове.