Военно-апелативният съд в София остави за постоянно в ареста подполковника от НСО Борис Иванов, съобщи БНТ. Той е обвинен в организирането на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Иванов не присъства на разглеждането на мярката и беше представляван от двама адвокати.

Военната прокуратура представи днес в съда нов разпит на един от обвинените по делото Венцислав Пиров. На 22 май той бе пуснат под домашен арест. По неофициална информация една от причините е, че е съдействал на разследването. В ареста освен подп. Иванов, тогава военният съд остави и Петър Костов - Стъкларя, но той не е обжалвал задържането си.

Пиров е разпитан повторно на 28 май т.г.

Според прокуратурата ключови са самопризнанията на Венцислав Пиров, обвинен за помагач. Той посочил, че Иванов е лицето, което е предложило да се извърши убийството, свързал ги е и с поръчителя Иво Масларов.

Обвиненият за помагач заявил още, че престъпната група с ръководител Борис Иванов, многократно е продавала наркотици.

Защитниците на Иванов опонираха, че Пиров е лице с "тежка затворническа кариера, което опитва да натопи заслужил офицер".

Според адвокатите няма достатъчно доказателства да бъде направено обосновано предположение, че Иванов извършил престъплението, за което е обвинен.

Според защитата Иванов е контактувал с Пиров по нощните барове, но нямал нищо общо с убийството на Марангозова.

"В 18-те тома по делото името на Борис Иванов не се съдържа никъде другаде, освен в показанията на Венцислав Пиров. С тях той прехвърля вината, просто си спасява кожата", заяви адвокат Венцислав Стефанов, един от защитниците на офицера от НСО.

Моторът, с който се предполага, че е извършено убийството, е бил намерен в езерото на Чепинци, защото Пиров го е хвърлил там. Неговите обяснения могат да се вземат предвид само ако има и други контролни доказателства, заяви адвокат Георги Асенов.

Защитата твърди още, че по делото има противоречащи си постановления за привиличане на обвиняемите към наказателна отговорност. В едното първоначално Пиров бил сред обвинените за убийството, но в другото името му било сменено с това на Борис Иванов.

От прокуратурата уточниха, че Пиров е обвинен само за участие в група за наркотици, но не и заучастие в убийството на Станка Марангозова.

Мотивите на Военно-апелативния съд да остави подп. Борис Иванов в ареста ще бъдат обявени в следващите дни.

 

Според показанията на Пиров, подполковникът от НСО се е срещал с останалите от групата, за да ги информира за маршрутите, по които се движи Марангозова.