Митко Дебелаков - бащата на Огнян, който е обвинен , че е предоставил автомобила си на пияния му син, е закупил колата ковчег срещу бартер. Мъжът е работил в автоморга. Там е харесал колата и е решил да я закупи. Тъй като нямал парите – 800 лева, е предложил на работодателя си да я изплаща от заплатата. Така Николай Райчев е предоставил ключът на Митко.

Последният е закарал превозното средство пред дома си, макар да няма книжка. Според свидетели по делото, синът ми Огнян, често е карал колата, дори в злополучния ден е завел автомобила на автомивка.

Вечерта отново е седнал зад волана на превозното средство. По думите на обвиняемия Митко Дебелаков, синът му е откраднал ключа докато спи или, е извадил тайно дубликат.

„Това не е така. От свидетелските показания, ключът за Опела е бил на контакта. Имаме сведения, че водачът и друг път е шофирал. Това е масова практика сред ромското общество в гетата – да шофират без свидетелства за правоуправление. Лично аз никога не съм виждал представители от малцинствата в учебни коли, а вие?” попита прокурорът по делото Георги Пенев.

В болницата е бил разпитан един от оцелелите – Жоро Илиев. Той е разказал, че само Огнян е шофирал колата. Били пияни, когато 19-годишният Дебелаков предложил да отидат за още алкохол.

Колата е официално регистрирана на жена – Делка Ангелова. Същата я предала в автоморгата, от където е закупена от Митко.

„Защо не е проверена фирмата или жената? Защо се поставя под отговорност моя клиент, като дори няма данни той да е собственикът? Няма доказателства дали той действително е дал ключовете, дали по това време е спал и дали е знаел какво върши сина му”, каза пред съда защитникът на Митко – адвокат Желев.  

Бащата на шофьора, убил двама край Марица: Скрих ключа на колата, но Огнян го е намерилПрокуратурата не прие защитната теза