"Огнян Дебелаков сам е взел ключовете на колата. Баща му не му ги е предоставял. Взел ги е на своя глава. Ключът е бил скрит, за да не го намери", заяви адвокат Георги Желев. Той е защитник на Митко Дебелаков - бащата на Огнян, който е обвинен , че е предоставил автомобила си на неправоспособно лице. Огнян Дебелаков предизвика смъртоносна катастрофа на бул. „Марица – Юг“, в която загинаха двама души. 

Според прокуратурата бащата на шофьора на автомобила Огнян Дебелаков носи солидарна отговорност със сина си за извършеното престъпление. Именно затова законът предвижда еднакво тежко наказание и за двамата - от 5 до 20 години затвор. Размерът на евентуалната присъда може да нарасне, тъй като се оказа, че  Огнян е бил пиян. Кръвният му тест показа 1,5 промила алкохол в кръвта. 

Днес Митко Дебелаков бе доведен с белезници в съда. Той е неграмотен, не е завършил 8 клас. Не знае дори годината на раждането си. "Нищо не съм направил, не ме снимайте. Изчезвайте" бяха единствените думи на Дебелаков, влизайки в съдебна зала. 

Прокурор  Георги Пенев  заяви, че  Дебелаков носи вина за катастрофата.  Митко е без книжка, но въпреки това притежава кола. " Той е казал, че ключовете са били скрити от сина му, но това не е така. Съди се от показянията на свидетелят Райчев, че същият е предал на Митко Дебелаков ключа на Опела, който е намерен на местопроизшествието", заяви Пенев. Той добави, че има опасност Митко да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокат Желев бе  категоричен,  че искането на постоянна мярка за неотклонение не е неоснователна. Според него няма доказателства за авторството на деянието. "Деянието не е съставомерно. Обвиняемият е описан като независим извършител, но аз не съм чул подобен термин. Черно на бяло няма доказателства, че бащата е дал ключа на сина си. Няма и доказателства колата да е купена от клиента ми. Тя се води на Делка Ангелова и по-точно на фирмата, където Митко работи -автоморга", заяви адвокатът. Той помоли за по-лека мярка, а именно домашен арест.

"Няма какво да кажа. Искам да се прибера, да видя детето. Няма кой да храни семейството" бяха последните думи на Митко. 

Съдът остави Дебелаков в ареста. Съдията прецени, че има реална опасност да извърши друго престъпление, а именно да въздейства върху свидетели.