Пиян шофьор бе арестуван и осъден след гонка в Кючука. Мъжът седнал зад волана след почерпка посред обяд. На булевард „Александър Стамболийски” той криволичел с автомобила си и това не останало незабелязано от моторизиран служител на Специализираната полиция.

Униформеният му вдигнал „Стоп” палка, но водачът подал газ, заобиколил служителя на МВР и тръгнал да бяга. Полицаят се метнал на мотора и тръгнал след него. По време на гонката мъжът от колата изхвърлил през прозореца си, с цел да улучи моториста, празни бутилки от бира.

В една от страничните улички, колата спряла, а водачът тръгнал да бяга пеш. Униформеният го настигнал и задържал. Повикан бил екип на Пътна полиция. Мъжът бил тестван с дрегер за наличието на алкохол, тъй като от метри миришел на спирт. Полевият тест отчел 1,41 промила. Водачът бил качен в патрулка и откаран в болница за кръвен тест. 

След време пробата била изготвена. В нея било описано, че пловдивчанинът бил с 1,07 промила. Изготвено било наказателно постановление, според което мъжът ще понесе глоба от 1000 лева, 24 месеца без книжка и отнемане на 10 контролни точки.

Гонкаджията не оставил нещата така и депозирал жалба за отмяната на санкцията. В съда описал глобата като незаконосъобразна, тъй като полицаят бил некомпетентен.

Не на такова мнение обаче бяха магистратите. Според тях моторизираните служители на сектор СПС имат правомощия да извършват проверки по Закона за движение по пътищата, особено ако тя е по линията на специализирана операция. Точно такава акция е имало в деня, в който мъжът е бил хванат пиян зад волана.

Поради тази причина Районен съд не уважи щенията на пловдивчанина и потвърди санкцията му.

Снимка: Архив