Петър Маринашки, причинил мелето със загиналите младежи край Кадиево, седнал зад волана друсан

Прокуратурата официално го привлече като обвиняем

Пловдив 13.05.2021 16:25 43235 3
Петър Маринашки, причинил мелето със загиналите младежи край Кадиево, седнал зад волана друсан

Петър Маринашки причинил зверската катастрофа край Стамболийски, в която загинаха приятелите му Виктор Василев и Тодор Бараков, официално се сдоби с обвинителен акт. Той е привлечен за това, че  при управление на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на 16 и 17 годишни момчета, както и средна телесна повреда на друго 16-годишно момче, довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице.

На 11 ноември петима младежи от Стамболийски потеглят към Пловдив, за да празнуват именния ден на 17-годишния Виктор Василев. Денят, в който почитаме светецът - закрилник на дома Свети Мина, обаче се оказва фатален както за Виктор, така и за 16-годишния му приятел Тодор Бараков. Колата изобщо не стига до Пловдив, защото два- три километра след село Кадиево шофьорът Петър Маринашки губи контрол върху беемвето и се забива в огромен орех.

Втора жертва на жестоката катастрофа край Пловдив

Маринашки  употребил на обяд марихуана и седнал зад волана на колата си. Той управлявал автомобила с около 98 км/ч.

За кратко, шофьорът обърнал глава към задната седалка, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осевата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла. Въпреки че се движел по прав участък, обвиняемият Петъ изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на задната част на колата, излязъл от очертанията на пътното платно и в областта на задна дясна врата се блъснал в крайпътно дърво.

16-годишният Тодор Бараков, който се вози на задната седалка вдясно, при зверският удар  загива намясто. Приятелят му Виктор, който седи до него, издъхва няколко часа по-късно без да дойде в съзнание.

Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила.  П.М. е дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.  

Петър е притежавал СУМПС от 31 май 2019 г. Той не е осъждан.  Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2 000 лева. Той е с отнето  свидетелството за управление на обвиняемия. 

Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е лишаване от свобода от 3 до 15  години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Да седнеш зад волана 24 часа, след като си причинил смъртта на двама свои приятели!

 

 

Изпрати новина