Днес в Районен Съд-Пловдив стартира делото срещу 60-годишния Димитър Чолов, обвинен в това, че е държал и разпространявал порнографски материали с деца на възраст под 18 години и лица, изглеждащи като такива.

Срещу него са повдигнати две обвинения – за съхранение на файловете и за разпространението им.

С оглед неясноти в обвинителния акт по второто обвинение, защитата на мъжа, в лицето на адвокат Вълчев поиска връщане на делото на прокуратурата, с цел доизясняване на обстоятелствата около разпространението на порнографските материали. Според него, в обвинителния акт не са посочени точно определени файлове и материали, които са били разпространени и не се казва, колко точно са те. Предвид това, той и Чолов няма как да изготвят адекватно защитата си.

Съдът от своя страна счете, че ще уважи исканията на обвинения и ще върна делото на прокуратурата, за да бъдат изяснени и отстранени пропуските и неяснотите в обвинителния акт.

Според описаното в него, Димитър Чолов е обвинен за това, че на 19 януари миналата година в Пловдив е държал в компютър 3104 броя порнографски материали с деца под 18 години и лица, които изглеждат като такива.  Освен това, той разпространявал порнографските материали в интернет. В тях са използвани деца, ненавършили 18-годишна възраст и лица, които изглеждат като такива.

Мъжът живеел в Пловдив. Ползвал преносим компютър в дома си, свързан с интернет. Проявявал е интерес към порнография с участие на деца, като свалял от мрежата и съхранявал снимки и кратки филми с такова съдържание.

На 18 септември 2020 година, чрез специализирана система за разпространение е било засечено, че мъжът е споделил файлове с други потребители по цял свят, разпознати като детска сексуална експлоатация. По-късно е било извършено претърсване и изземване в дома му. 

На 19 януари 2021 година, от жилището е бил иззет преносимият компютър, на който той държал 3104 файла с порнографски материали с деца.

До насрочването на следващото заседание, 60-годишният мъж остава с мярка „парична гаранция”.