49-годишният Александър Паталенски, който предизвика екшъна пред КАТ- Пловдив, от години злоупотребявал с халюцогени и синтетична дрога, твърдят негови познати. Мъжът влезе в новинарските емисии, след като се опита да избяга от полицейска проверка, мина през паркинга на КАТ с голяма скорост, а след това се заключи в колата си и се наложи униформените да го извадят със сила. Той заплашваше да сложи край на живота си, зада избегне проверката, но бързите реакции на пътен полицай предотвратиха тази възможност. 

Близки на Паталенски твърдят, че той е изключително кротък до степен на плашливост. Наркотиците обаче го превръщали в съвсем друг човек. Бил пристрастен към различни халюцогени, отглеждал специални кактуси , поръчвал си и южноамерикански гъби. Паралелно с това вземал и лекарства, които подсилвали действието на наркотиците. 

"Пътуваше доста, дори и по време на пандемията. Ходеше на различни drug party в Европа и Русия. Непрекъснато търсеше нови преживявания" разказаха негови близки за TrafficNews. 

В профила си в социалните мрежи Паталенски също не крие влечението си към наркотичните вещества. Публикува снимки, на които се изобразяват визии, свързвани с въздействието на тежки субстанции. Освен това е публикувал селфи с дреха, носеща надпис „Легализирайте я“. Последното е препратка към пословичното послание „Legalize it” , използвано от употребяващите марихуана в страни, където тя е нелегална.

Паталенски е бил женен два пъти, има два развода. Няма деца. В профила си пише , че търси "своята Муза - да му вдъхне Живот отново".

Той е възпитаник на Математическата гимназия в Пловдив. През 1997 се дипломира в „Технически университет“ в София. Паталенски се представя с богат опит на софтуерен и хардуерен инженер, музикален продуцент и изобретател. Преди време се хвалил, че е открил решение на Теоремата на Ферма, но в последствие се оказало, че е надценил възможностите си. 

Пловдивчанинът е имал многобройни срещи с полицията, залавян е да кара под въздействие на алкохол. В един от случаите дори носел в себе си дрегер, като се опитал да убеди проверяващите, че показанията на неговия дрегер са по-достоверни от полицейския. 

Нарушителят от КАТ има още едно любопитно занимание - собственик е на школа за обучение по индийски танци „Натараджа“. Мъжът има регистрирана на негово име и фирма за внос и разпространение на игрални съоръжения за хазартни игри. 

Напоследък не работел никъде. Има налични пари от продажбата на жилище, а също така и спестявания. 

Районна прокуратура-Пловдив привлече Паталенски като обвиняем за три престъпления. Спрямо него са повдигнати обвинения за това, че е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – амфетамини, противозаконно е попречил на орган на власт – полицейски служител, да изпълни служебните си задължения. Освен това е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган  на властта и е извършено при управление на моторно превозно средство.

Утре предстои съдът да гледа мярката му за неотклонение.