Първата доживотна присъда на убиеца Божидар Атанасов падна, след като Апелативен съд намали наказанието му и му даде 20 години затвор. Миналата година процесът за поръчковия разстрел на митничаря Георги Дребчев завърши с доживотна присъда. Апелативните съдии обаче са преценили, че убийствотвото не може да бъде характеризирано като "брутално и жестоко" , тъй като подсъдимият е стрелял веднъж, а след това е избягал изплашен и притеснен. 

"Мотивите на съдиите за намаляване на присъдата на Божидар Атанасов са, че извършеното от него убийство е  тежко деяние по смисъла на Наказателния кодекс, но не се отличава с изключителна опасност за обществото" пише в мотивите. 

"Обстоятелствата не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжния съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. Не без значение е и изминалия изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който не може да не бъде отчетен в полза на подсъдимия" пишат апелативните съдии. 

въпреки, че Атанасов пледираше , че е невинен, съдът е приел че той е извършил убийството, като подбудител е бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина в катастрофа доста преди процесът да започне. Съдът е намалил и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван. Карабелов от петнадесет  години и шест месеца затвор на  7 години.

В мотивите за намаляване присъдата на Карабелов съдът  приема, че това се прави заради съдействието, което  е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението извършено от Божидар Атанасов.

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния съд обезщетения за неимуществени вреди, а именно, подсъдимите да заплатят по  100 000 лв. на двамата  граждански ищци и частни обвинители.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС. Атанасов обжалва още една доживотна присъда за убийството на Огнян Харизанов- Оги Лудия. 

Божо Атанасов обжалва доживотна присъда, цитира Левски в съдаТой смята, че разковничето за неговата невинност е във времето