Делото срещу Светослав Йорданов, осъден на първа инстанция за убийството на двегодишно момченце в Пазарджик, започва от начало. Това обяви Апелативен съд – Пловдив, който върна за повторно разглеждане на казуса в Окръжен съд.

Преди повече от месец  30 – годишният мъж се изправи пред въззивната инстанция, обжалвайки наложената му присъда от 25 години затвор.

Както TrafficNews съобщи, делото на Окръжен съд - Пазарджик премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се призна за виновен по всички пунктове на обвинението. Това спаси обвиняемия от доживотна присъда, каквато беше поискана от прокуратурата.

Убийството на малкия Рашко беше извършено на 23 ноември 2017 година в жилището на Йорданов в ромския квартал "Изток" на Пазарджик. Във фаталния ден майката на детето излязла да проституира и оставила сина си на грижите на приятеля си Светослав. Момченцето плачело и мъжът започнал да го удря с юмруци, както и да блъска главата му в стената и пода, за да млъкне. Фатално за детето се оказало блъскането на главата му в пода на жилището.

„В проведеното пред Окръжния съд съдебно следствие и при изготвяне на атакувания съдебен акт са допуснати процесуални нарушения, които са довели до нарушаване правата не само на подсъдимия, но и на останалите страни в процеса”, се казва в решението на Апелативен съд, с което отменя присъдата на Светослав и връща делото за повторно разглеждане пред Окръжен съд, но при нов състав.

Според магистратите под тепетата, колегите им не са направили правилна мотивация на определението си, както и не е направили правилна и всестранен анализ на всички доказателства.

Като съществен и най - отличаващ се е пропуск, според въззивните съдии е липсата на мотив за основателността и доказаността на предявените граждански искове. Окръжен съд е уважил исканите обезщетения в размер на по 150 хиляди лева за всеки от родителите на момченцето.

„Всяко лице, което се счита пострадало от престъпление, има право да предяви граждански иск за обезщетение на причинени от деянието вреди, като ги остойности по свое лично усещане и усмотрение. Но съдът е този, които следва да даде отговор и да го мотивира относно това основателен ли е предявения граждански иск и доказан ли е по размер в контекста на изискването този размер да отговаря на принципите на справедливост”, се казва още в определението на Апелативен съд.

Констатирано е и още едно съществено нарушение по време на делото на първа инстанция, а именно за непровеждане на разпоредително заседание. Това според Апелативен съд е съществено и неотстранимо нарушение на конституционните права.

Поради тези причини делото ще се върне отново в Окръжен съд – Пазарджик. То ще започне от фаза разпоредително заседание.

Предстои да разберем за какво ще настояват защитниците на Светослав Йорданов и за какво ще пледира самият той.

На предишното заседание в Апелативния съд под тепетата, защитникът на обвиняемия – адвокат Йордан Давчев поиска изменение на квалификацията от умишлено убийство по особено жесток начин в причиняване на смърт по непредпазливост.  

Още за исканията на всички страни по делото може да видите ТУК:

Искат връщане на делото срещу Светослав, пребил до смърт бебе в ПазарджикМайката на Рашко му предала сифилис, проституирала по време на убийството

Припомняме, че с нас се свърза майката на Рашко - Мариана Иванова. Тогава жената, родом от Пловдив и живееща в Столипиново, разказа, как Светослав системно е тормозил двете й деца.

„Светослав ме караше да проституирам. Аз не исках, но той ме заплашваше, че ако не го правя, ще убие децата ми и баща им Асен”, обясни Мариана. Въпреки че се подчинявала на приятеля си, той посягал на децата. Преди да пребие до смърт Рашко, изгорил жестоко крачетата на първото дете на жената - Анета. Момиченцето било прието в УМБАЛ „Свети Георги”, където в продължение на седмица лекували дълбоките рани. От болницата Мариана и Анета се прибрали в дома на Асен и решили да се опитат отново да бъдат истинско семейство.

Какво още разказа майката на Рашко - Мариана Иванова може да видите ТУК:

Майката на убития Рашко от Пловдив остана и без дъщеря сиГотова е на всичко, за да си върне 2-годишната Анета