Светослав Йорданов, осъден за убийството на двегодишно момченце в Пазарджик, застана пред магистратите от Апелативен съд – Пловдив. 30 – годишният мъж обжалва наложената му от първа инстанция присъда от 25 години затвор.

Както TrafficNews съобщи, делото на Окръжен съд - Пазарджик премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се призна за виновен по всички пунктове на обвинението. Това спаси обвиняемия от доживотна присъда, каквато беше поискана от прокуратурата.

Мъжът, пребил до смърт бебе в Пазарджик, ще лежи 25 години в затвораСветослав Йорданов се призна за виновен

Убийството на малкия Рашко беше извършено на 23 ноември 2017 година в жилището на Йорданов в ромския квартал "Изток" на Пазарджик. Във фаталния ден майката на детето излязла да проституира и оставила сина си на грижите на приятеля си Светослав. Момченцето плачело и мъжът започнал да го удря с юмруци, както и да блъска главата му в стената и пода, за да млъкне. Фатално за детето се оказало блъскането на главата му в пода на жилището.

Детето е син на Мариана Иванова, с която Светослав живеел на съпружески начала. В съдебна зала тя бе с бащата на Рашко – Асен Иванов. Тя поиска да се потвърди присъдата на бившия й любовник и да се постанови исканият от нея иск за причинени неимуществени вреди в размер на 300 хиляди лева.

Такова искане направи и държавното обвинение. Според прокуратурата налице са всички предпоставки, за да се счита случая за особено жесток.

„Удрял е детенцето по цялото тяло. Не мога да си обясня как едно невинно същество ще предизвика такава ярост и жестокост. Не намиран никакви факти и обстоятелства за намаляването на наложената присъда. Що се отнася до гражданският иск, смятам, че бащата – Асен Иванов неоснователно плдира за причинените му вреди. Той е признал Рашко след смъртта му, а преди това не се е грижел за нието едно от децата си”, заяви прокурорът по делото.

Не на такова мнение бяха защитниците на Йорданов - Елвира Панкова и Йордан Давчев.

„В решението на Окръжен съд – Пазарджик е упоменато, че клиентът ми е действал с умисъл, но такъв не е на лице. Ако искал смъртта на Рашко, то защо се е опитвал да го спаси, правил му е дишане уста в уста, тръгнал е към болницата с детето в ръце? Детето е паднало от леглото, след като клиентът ми го е дръпнал, а не го е удрял. Няма да споменавам, че самопризнанията му са изстръгнати след побой. Размерът на наказанието е завишено, както и границите на наказанието са определени неправилно. Защо Йорданов е определен като рецедив? Присъдите му са за кражба и три, свързани с нарушение на закона за движение по пътищата”, заяви Пакнова. Тя отправи и остра критика по отношение на гражданския иск. Тя отредели майката и бащата на починалия Рашко като безотговорни.

„Каква майка е тя? Проституира, болна от сифилис, който го е предала и на децата си . Втората й рожба е отнета от социалните, заради съмнение за побой. Когато е раждала се е представила с друго име и след това е избягала. Бащата – признава Рашко след трагедията, а преди това дори не иска да го види”, заяви още Панкова.

Тя поиска преквалифициране на деянието и намаляне на присъдата.

За изменение на квалификацията от умишлено убийство по особено жесток начин в причиняване на смърт по непредпазливост, пледира и адвокат Йордан Давчев. Той поиска още делото да се върне за преразглеждане и то на фаза разпоредително заседание.

„Липсва законно проведено разпоредително заседание. На клиентът ми са му били нарушени правата и е допуснато съществено процесуално нарушение. Какви обезщетения? Майка със сериозно полово заболяване и баща, който се появява след смъртта?”, заяви адвокат Давчев.

Последно думата бе дадена на Светослав Йорданов, който поиска намаляване на присъдата.

„Не съм искал да направя това. Съжаляван”, заяви той.

Решението си Апелативен съд ще оповести в законоустановеният срок, а именно до един месец.

Припомняме, че с нас се свърза майката на Рашко - Мариана Иванова. Тогава жената, родом от Пловдив и живееща в Столипиново, разказа, как Светослав системно е тормозил двете й деца.

„Светослав ме караше да проституирам. Аз не исках, но той ме заплашваше, че ако не го правя, ще убие децата ми и баща им Асен”, обясни Мариана. Въпреки че се подчинявала на приятеля си, той посягал на децата. Преди да пребие до смърт Рашко, изгорил жестоко крачетата на първото дете на жената - Анета. Момиченцето било прието в УМБАЛ „Свети Георги”, където в продължение на седмица лекували дълбоките рани. От болницата Мариана и Анета се прибрали в дома на Асен и решили да се опитат отново да бъдат истинско семейство.

Какво още разказа майката на Рашко - Мариана Иванова може да видите ТУК:

Майката на убития Рашко от Пловдив остана и без дъщеря сиГотова е на всичко, за да си върне 2-годишната Анета