В качеството на обвиняеми са привлечени 10 лица. От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Това съобщи на извънреден брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор, във връзка със схемата с боклука. Обвинения по нея вече получиха шестима души, сред които заместник - ресорният министър Красимир Живков.

На едно от лицата е повдигнато обвинение във вторично престъпление за управление на опасни отпадъци. Спрямо четирима от групата, наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализиран наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

За двама от участниците наблюдаващите прокурори ще искат домашен арест, а по отношение на един от участниците ще бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 милион лева.

Милева уточни, че по време на разследването са претърсени домовете на братята Атанас и Пламен Бобокови. От Атанас Бобоков е иззета цветна снимка, на която са написани имена на известни личности, някои от които убити през годините. Срещу имената на всеки един са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева.

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.