Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо младо момиче.

Срещу нея се води производство за предаване на властите във Федерална Република Германия за изпълнение на влязла в сила присъда. Искането е на Районния съд в Саарбрюкен,

Българският съд е сезиран с Европейска заповед за арест. Престъпленията, за които тя е осъдена в Германия  са четири кражби и един опит за кражба, извършени през 2019 г. Същите са наказуеми и по българския Наказателен кодекс. Исканото лице е било непълнолетно, когато й е наложено наказание лишаване от свобода за осем месеца. Тогава тя е напуснала Германия веднага след постановяване на присъдата и се е прибрала в България.

Апелативният съд анализира доказателствата по делото и прецени, че няма основания за промяна на мярката за неотклонение на жената, която междувременно е навършила 18 години и отхвърли молбата на защитата и за поставянето и под „домашен арест“.

Същинското дело за екстрадиция е насрочено за средата на януари пред Окръжния съд, тъй като се чакат документи, изискани от Германия.

Определението на Апелативния съд е окончателно.