19-годишен студент от Благоевград бе осъден за неспазване на карантината си. Съдът му наложи наказание „пробация“ за срок от шест месеца и десет дни, включваща следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител.

19-годишният е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Въпреки това, той я нарушил и излязъл на разходка с баща си по улиците на Благоевград.

Престъпното деяние е било извършено по време на извънредното положение в страната, обявено на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България и въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването.

При определяне на наказанието съдът е отчел добрите характеристични данни на студента, който е пълен отличник, младата му възраст и чистото му съдебно минало. Студентът е изказал съжаление и критично отношение за извършеното престъпление.