22 са тежкотовърните автомобили, участвали във верижното произшествие край Харманли, информират от МВР. Както вече съобщихме, произшествието е малко след 7 часа на автомагистрала „Марица“, между пътните възли „Тополовград“ и „Симеоновград“.  ТИР-овете са част от колона, движила от ГКПП „Капитан Андреево“ към вътрешността на страната. По първоначални данни най-вероятната причина е намалена видимост поради гъста мъгла.

При инцидента има двама загинали. От МБАЛ-Хасково съобщават, че шестима, пострадали при инцидента, са потърсили медицинска помощ. Състоянието им е стабилно. Всички ранени са без опасност за живота. 

В хасковската болница  за лечение са настанени 60-годишен водач от Сърбия с открита фрактура на ляв крак, 39-годишен мъж от Босна със счупени ръка и крак и разкъсна рана на лява ръка. В отделението по "Ортопедия" са и двама свиленградчани на 42г. и 20г. По-възрастният е с фрактура на 6-то и 8-мо ребра и локсация на става на десен крак. Синът му е с фрактура на лакет на дясна ръка. Последният, посетил борницата е 41-годишен турски водач, на който не са установени травми.

"В момента се репатрират камионите. Докато ги разделят, падат трупове от кабините! Като във филм на ужасите е", разказва наш читател, който ни изпрати и снимки от местопроизшествието. 

Друг очевидец твърди, че първо са се ударили два от камионите, а ситуацията се развила в рамките на секунди. Всички катастрофирали превозни средства били в конвоя. За щастие, мъжът се отървал с леки натъртвания, тъй като бил в един от последните камиони.

"Всички шофьори обаче са много изморени. Чакахме по 20-22 часа на границата и по още 5-6 часа конвой, събират се доста часове без сън", допълва той.

На място са автоексперти, служители на АПИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Спешна помощ, Пътна помощ, разследващи полицаи и спасители. Районът е отцепен, а движението се пренасочва през Харманли. Извършват се активни процесуално-следствени действия, като и в момента продължава огледа на местопроизшествието. Продължава разчистването на пътя. Ударените камиони ще бъдат изтеглени на паркинг, където да се претоварят.  

Поради фактическа и правна сложност разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел. Досъдебното производство е за причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице и се наблюдава от Окръжна прокуратура Хасково.