Нова грандиозна измама дебне потребителите в социалните мрежи. Спонсорирани страници във фейсбук предлагат нереални печалби само срещу инвестиция от 450 лв. Доходите, които евентуално ще бъдат генерирани от потребителите са 84 000 лева. И то само за 4 седмици!

За да изглежда всичко максимално достоверно, хакерите използват името и лика на президента Румен Радев, както и фалшив линк имитиращ сайта на bTV Новините. Самата фейсбук страница носи името „La grande biblioteque” и има 2677 харесвания, което е възможно да са потенциално излъгани потребители. Самият спонсориран пост в социалната мрежа има 103 реакции, 26 коментара и 6 споделяния към момента на направения скрийншот.

Фалшивият линк, имитиращ сайта на bTV, e plazaenweb.com и към момента е недостъпен. Той има за цел да представи на бъдещите инвеститори материал озаглавен „Специален доклад: Българите печелят билиони от дома си по време на тази КОВИД пандемия благодарение на президента Румен Радев”. Идеята е това да изглежда като популяризиране на метода разкрит от Румен Радев пред избрани българи, докопали се до „вратичката за богатство”.

Това далеч не е първият път в който се използва името и лика на президента, и някоя медийна формация, уж разясняваща схемата за печалба.

Нова измама с името на „Булгаргаз” и снимка на президента дебне из фейсбукСхемата предлага месечен доход от над 3000 лв. срещу инвестиция от 250 лв.

Съветваме ви да не се доверявате на подобни провокации в интернет и да не разгласявате личните си данни, за да влизате в схеми, които не са ви ясни и от които може да бъдете излъгани.

Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните си за картата, номера на банковата сметка и CVV / CVC кода.

Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност.

Важно е също да знаете, че кредитните и дебитните карти са средство за плащане, а не за получаване на пари. В случай, че някой иска данните на картата ви, за да получите плащане, то това със сигурност е измама.

Измама с името на президента Радев и БЕХ обещава печалби от 8 000 лв за месецВ случай, че някой иска данните на картата ви, за да получите плащане, то това със сигурност е измама

Ако забележите правописни и пунктуационни грешки в съобщенията, които получавате или четет в интернет, то това е защото измамниците използват гугъл преводач, а там не винаги преведеният текст е смислово и граматически точен.

За да се предпазите от подобни видове измами, на първо място ви съветваме никога да не разгласявате личните си данни и номерата на банковата си карта, както и да не отваряте различни видове прикачени файлове при получаване на съмнителни имейли, интернет страници и съобщения. Избягвайте да натискате върху бутони от типа „кликни тук”, „потвърди”,” научи повече” и подобни. Те обикновено водят към линк, който има за цел кражба на лични данни или източване на банкови карти.