Как ви звучи да си купите акции в „Булгаргаз” и само с инвестиция от 250 лв. да изкарвате по над 4000 лева всеки месец? Да, много хубаво, но всъщност това е поредната измама която  дебне във фейсбук. Освен името на най-голямата българска компания за разпределение на природен газ, в схемата, за по-голяма достоверност, е добавена и снимка на президента Румен Радев, като дори се споменава и участието на „правителството”.

Как работи схемата?

Докато си скролвате из социалната мрежа и случайно виждате спонсорирана реклама на сайт за обувки (може да е и всякакъв вид друга страница, генерирана в зависимост от това какви персонализирани реклами виждате).

Изведнъж попадате на пост от типа:

„КЪСМЕТ! Националната компания „Булгаргаз”, съвместно с правителството на страната, отвори достъпа до инвестиционната платформа за всички български граждани.

Този проект е разработен и стартиран с цел повишаване на жизнения стандарт в страната. Вече повече от 50 000 души използват платформата и са успели да си осигурят пасивни дивиденти от продажбата на газ.

Естествено 90% от хората все още не подозират нищо и цъкат на страницата, за да съберат повече информация за кампанията, която уж правителството ни предлага в партньорство с „Булгаргаз” . Трябва да се отбележи, че темата е доста актуална, предвид постоянно покачващата се цена на газа и кризата в Европа. Показана е дори графика, показваща ни тренд в растежа на акциите на „Булгаргаз” за 2022 година.

Виждаме и отзиви от вече доволни „клиенти”, които естествено са фалшиви, а мненията са преведени с гугъл транслейт и дори заработената сума е в долари.

Естествено ако се хванем на въдицата и цъкнем бутона „присъединявам се” системата ни препраща във външен сайт, където въвеждаме информацията си. Това е така нареченият фишинг. Регистрацията и бърза и лесна и само в няколко стъпки вече достигаме и до кулминацията – въвеждане на данните за банковата ни карта.

От тук нататък схемата е ясна – губим минимум 250лв. и естествено не получаваме акции от „Булгаргаз”.

Напомняме, че интернет измамниците стават все по-изобретателни като измислят все нови и нови методи да се доберат до лична информация и данни на банкови карти. Както вече сме ви разказвали, хакерите ползват най-различни канали, имейли и фалшиви профили в сайтове за групово пазаруване, за да ни подведат доброволно да предоставим информацията ни от дебитни и кредитни карти, онлайн банкиране и банкови сметки.

Съветваме ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни. Например такива в които ви казват, че имате да получавате пратка или сте спечелили голяма сума пари и се изисква да заплатите само пощенските разходи.

Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода.

Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност.

Важно е също да знаете, че кредитните и дебитните карти са средство за плащане, а не за получаване на пари. В случай, че някой иска данните на картата ви, за да получите плащане, то това със сигурност е измама.

Ако забележите правописни и пунктуационни грешки в съобщенията, които получавате, то това е защото измамниците използват гугъл преводач, а там не винаги преведеният текст е смислово и граматически точен.

За да се предпазите от подобни видове измами, на първо място ви съветваме никога да не разгласявате личните си данни и номерата на банковата си карта, както и да не отваряте различни видове прикачени файлове при получаване на съмнителни имейли и съобщения. Избягвайте да натискате върху бутони от типа „кликни тук”, „потвърди”,” научи повече” и подобни. Те обикновено водят към линк, който има за цел кражба на лични данни или източване на банкови карти.