Как ви се струва да инвестирате 350 лв. в природните ресурси на страната ни и да получавате печалби от 8000 лв. на месец? Предложението е повече от примамливо, но това всъщност е поредната измама, която дебне в интернет пространството. Освен името на БЕХ, който е изцяло държавна собственост и концентрира основната част на държавните активи в енергетиката, в тази схема е замесено и името на президента Румен Радев, като са добавени негова снимка и цитат, с който да вдъхне вяра в гражданите и да ги прикани да вземат участие в платформата. Той гласи:

„Спечелете пари от 8000 лв. на месец с Български Енергиен Холдинг”, като под него е допълнено, че в чест на настъпването на 2023 година се обявяват 25 свободни места за безплатно участие.

Въпросната измама дебне из Фейсбук, излиза като реклама, която съобщава, че 8 от 10 потребители са успели да спестят за недвижим имот за по-малко от половин година с помощта на платформата. Поставен е и линк, който води директно към фалшива статия, уж публикувана от „24 часа”, в която се разказва историята на мъж на име Михаил, който е преобърнал живота си на 180 градуса след среща с президента, който му споделил за платформата.  Михаил  се е сблъскал с проблем с липсата на пари и е затънал в кредити. Всичко в живота му се променя, когато един ден на промишлен обект, на който той е строител на непълно работно време, се организира среща с президента Румен Радев. Мъжът му споделя за проблемите си и иска съвет от него как да си стъпи на краката. Тогава Радев му предлага да бъде първият от участниците в проекта, който ще инвестира в природните ресурси на България и ще генерира огромни приходи на всички „инвеститори”.

Веднага прави впечатление, че статията не е с линк, който започва с “24chasa.bg/…”, а с “privatesplitplasticangle.click/…”. За капак, измамниците са подписали статията с името на редакторката Тони Щилянова, която по наша информация вече е уведомена за случая и е подаден сигнал до службите.

В статията подробно е описан начина, по който човек може да стане част от платформата. Изисква се регистрация на официалния сайт на холдинга, като за улеснение на потребителите е оставен линк, който отново е фалшив. След попълването на данните си трябва да изчакате мениджър на платформата да се свърже с вас по телефона, за да потвърди регистрацията Ви, след което трябва да прехвърлите избрана от вас сума (минимум 350 лв.) и да очаквате печалбите да завалят.

Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните на картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода си.

Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Важно е също да знаете, че кредитните и дебитните карти са средство за плащане, а не за получаване на пари. В случай, че някой иска данните на картата ви, за да получите плащане, то това със сигурност е измама.

Ако забележите правописни и пунктуационни грешки в съобщенията, които получавате, то това е защото измамниците използват Гугъл преводач, а там не винаги преведеният текст е смислово и граматически коректен.

За да се предпазите от подобни видове измами, на първо място ви съветваме никога да не разгласявате личните си данни и номерата на банковата си карта, както и да не отваряте различни видове прикачени файлове при получаване на съмнителни имейли и съобщения. Избягвайте да натискате върху бутони от типа „кликни тук”, „потвърди”,” научи повече” и подобни. Те обикновено водят към линк, който има за цел кражба на лични данни или източване на банкови карти.

Съветваме ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни. Това не е първата такава измама в интернет пространството. Наскоро подобна схема, в която бяха замесени името на президента и "Булгаргаз" също циркулираше във Фейсбук.

Нова измама с името на „Булгаргаз” и снимка на президента дебне из фейсбукСхемата предлага месечен доход от над 3000 лв. срещу инвестиция от 250 лв.