Нови два тира с отпадъци от акумулатори, открити от полицията днес в дере до село край Червен бряг, твърди Нова телевизия. 

Вчера в района пък бяха намерени 60 тона отпадъци. Проверява се, дали боклукът има нещо общо с дейността на групата за търговия с отпадъци, която беше разкрита преди дни.

А късно снощи спецсъдът остави в ареста петима от задържаните за аферата с боклуци, включително бизнесмена Атанас Бобоков и заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Днес Живков бе уволнен от премиера Бойко Борисов. 

След заседание, продължило повече от 8 часа – съдът откри данни за престъпна група, търгувала с отпадъци. Тезата на обвинението за незаконен внос на отпадъци, фиктивни сделки и връзка с фирмата на Бобокови „Монбат“ се подкрепя от двама защитени свидетели и двама от самите обвинени.

 „Целта е користна. Користна цел, въпреки че тук защитата много ожесточено отстоява тезата, че обвинението е негодно. Разбира се, това е тяхно право”, заяви прокурорът по делото Генка Брезашка.

Нещо повече – пред съда от прокуратурата посочиха, че част от обвинените са кадрували в екоинспекцията в Плевен. А защитата на заместник-министър Красимир Живков посочи, че друг заместник-министър е подписвал документите за отпадъците.

В съда всички обвиняеми твърдяха, че не се познават. Или ако са се виждали, то е било един или два пъти.

„Прокуратурата не изнася никакви факти за престъпни действия на Атанас Бобоков. Никакви! Ще сложат кръст на един снежнобял бизнес, на един авторитет, който се изгражда десетки години в страната и в чужбина”, заяви адвокатът на Атанас Бобоков - Илиян Василев.

Според източници на NOVA новооткритите 60 тона отпадък край Червен бряг може да имат общо с обвиняемите. Става дума за бали с остатъци от електроника и акумулатори.

„Това не е от вчера. По-скоро в рамките на 2-3 години”, коментира експертът в Община Червен бряг Данаил Тоновски.

Пред съда Атанас Бобоков заяви, че разпространеният от прокуратурата списък с имена на известни личности и отбелязаните милиони е преписал от книгата „Haй-бoгaтитe бългapи“.

„Има много версии. Те ще бъдат обективно, подробно изследвани и анализирани”, допълни прокурор Брезашка.

Дали петимата обвинени ще останат задържани, ще реши окончателно апелативният спецсъд.