Жител на град Смядово се сдоби с три досъдебни производства за нарушаване на предписанията за поставянето му под карантина след завръщането му от Кралство Швеция. Трите дела ще бъдат обединени в едно от Териториалното отделение във Велики Преслав към Районната прокуратура в Шумен. Мъжът може да получи наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Ерсин се завърнал в България от Кралство Швеция в края на март тази година. Поставен бил под карантина до 26 април по предписание на РЗИ. Първото му нарушение на карантинните мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция било засечено на 13 април. Четири дни по-късно – на 17 април, мъжът отново не бил открит на адреса в Смядово, посочен от него.

Третото му нарушение било установено на 20 април около 17,40 часа. Ерсин пристигнал на адреса, където трябвало да търпи карантинните мерки, на велосипед. Пред полицейските органи обяснил, че ходил в дома на възрастна жена, която не могъл да назове по име и да посочи адреса й.

След обединяване на трите досъдебни производства, делото ще бъде взето за специален надзор от Апелативната  прокуратура във Варна.