Районният съд в Благоевград осъди мъж на 200 часа общественополезен труд заради непристойно поведение по време на църковна служба.

От мотивите на съда става ясно, че ситуацията се е разиграла на 18 април в храма в квартал „Грамада”. Мъжът е бил на служба, но без предпазна маска на лицето си. След забележка от двама полицаи, той отправил ругатни  към служителите на реда, като ги наричал „духачи“, „смешковци“, „Ха-ха смешковци, хайде да ви видя как ще ме задържите“, „Шибаняци, нищожества“, като при последвалия арест се дърпал, псувал и заплашвал полицейските служители, че ще ги пребие. Освен това изритал два пъти единия от униформените

Съдът прие, че деянието се отличава с изключителен цинизъм – извършено е на православен празник в района на православен храм, при грубо незачитане на установените порядки при условията на епидемилогичната обстановка и при незачитане на указанията на органите на реда и при отправяне на заплахи и обиди към представител на органите на реда и оказване на съпротива при задържане.

Съдът е наложил и наказание ,,Пробация” за срок 10 месеца. Освен това мъжът ще трябва да положи 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.